Babička po 150 letech dětem nic neříká, ale starší ji čtou

Babička Boženy Němcové, stěžejní dílo české literatury, má své místo v knihovnách už 150 let. I dnes tuto klasiku lidé čtou, v anketě o nejoblíbenější knihu českých čtenářů skončila Babička na pátém místě z 12.000 titulů, ale dětem už mnoho neříká.

Především učitelé ale míní, že dnešní děti Babičku příliš nečtou. I když jsou v současné době na trhu nejméně čtyři vydání, podle knihkupců Babičku kupují spíše rodiče a prarodiče svým potomkům a při té příležitosti si své oblíbené dílo znovu přečtou. Těm dětem, které Babičku neznaly z domova, dříve přicházela knížka do ruky ve škole v rámci povinné četby. Jestliže ji ale dnešní třicátníci s námahou a někteří i se sebezapřením přečetli, dnešní děti by titul nečetly, ani kdyby musely - povinná četba však dnes už není a je na každém učiteli, která díla dětem doporučí.

"Úroveň čtenářské dovednosti je dnes velmi nízká, děti nejsou schopny tento komplikovaný text vstřebat, ztrácejí se v něm," řekla ČTK Pavla Borovičková, učitelka ze základní školy v Praze 2. Děti podle ní nejsou ochotny přečíst ani pohádky Boženy Němcové.