Babiš a Hamáček debatovali s částí opozice o širším otevření škol

Širší otevření škol je prvořadým úkolem, shodli se večerní schůzce premiér Andrej Babiš (ANO), vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a předsedové Pirátů a STAN Ivan Bartoš a Vít Rakušan. Politici jednali s ohledem na koronavirovou epidemii také například o krizové legislativě, bonusu pro lidi v covidové karanténě nebo izolaci i o kompenzacích podnikatelům za uzavřené provozovny. O možné podpoře dalšího prodloužení nouzového stavu nemluvili. Sněmovna by měla o žádosti vlády jednat ve čtvrtek. Menšinový kabinet zatím podporu pro delší nouzový stav v dolní komoře nemá.

Rakušan uvedl, že podpora nouzového stavu tématem jednání nebyla a že neumí v tuto chvíli říci, zda budou ochotni jeho prodloužení podpořit. "Opravdu to záleží i velmi na tom, zda vláda bude připravovat některé z těch věcí, které považujeme za zásadní," řekl šéf Starostů a nezávislých. Návratem žáků a studentů do škol společně se systémem jejich testování se vláda bude zabývat dnes. Podle Hamáčka tento krok nesmí ohrozit vývoj epidemie. Předpokladem je proto stanovení systému testování.

Úpravy legislativy tak, aby nebylo potřebné prodlužování nouzového stavu, budou probírat podle Hamáčka špičky sněmovních stran na úterní schůzce. Podle vicepremiéra by se mohlo rozhodnout, zda se půjde cestou zvláštního pandemického zákona, nebo změnou krizových zákonů. Podle Rakušana by si vláda měla s věcí pospíšit. "Ukazuje se, že většina pro to, aby byl stále prodlužován nouzový stav, mizí," podotkl. Vláda dnes posoudí také finanční motivaci lidí, aby se nevyhýbali karanténě nebo izolaci. Hamáček mluvil o kompromisním návrhu, který představuje bonus asi 370 korun denně. Bartoš naopak podporuje zvýšení nemocenské na 90 procent, peníze by měli podle něho dostávat i osoby samostatně výdělečně činné.