Babiš pro MfD: Když Fiala neodvolá Rakušana kvůli Mlejnkovi, chce ANO hlasovat o nedůvěře

Pokud premiér Petr Fiala (ODS) neodvolá ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) kvůli kontaktům šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka s obviněným lobbistou Michalem Redlem, vyvolá opoziční hnutí ANO v Poslanecké sněmovně hlasování o nedůvěře vládě. Napsal to předseda ANO Andrej Babiš v komentáři, který uveřejnila Mladá fronta DNES (MfD).

Fiala na to mimo jiné uvedl, že Babišem naznačené hlasování o nedůvěře na něj dělá spíše dojem, že šéf ANO potřebuje překrýt své trestní kauzy v Česku a ve Francii. Na výzvu k odvolání Rakušana nereagoval. Právo hovořit o vyvolání hlasování má každý poslanec, ať už se práce ve Sněmovně účastní, nebo ne, uvedl premiér.

ANO při vypuknutí kauzy údajné korupce v pražském dopravním podniku Dozimetr před letními prázdninami nechtěla hlasování o nedůvěře vládě iniciovat kvůli předsednictví Česka v Evropské unii, nyní je ale podle Babiše situace příliš vážná a vyžaduje rázné řešení.

Ke svržení vlády při hlasování o nedůvěře je nutných nejméně 101 poslaneckých hlasů. Opoziční ANO a SPD mají ve dvousetčlenné Sněmovně 92 hlasů.