Babiš řekl, že odmítá snahy omezit rozpočet armády

Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítá veškeré snahy o to, aby se nezvyšoval armádní rozpočet. Řekl to při velitelském shromáždění české armády. Babiš uvedl, že chce naopak podpořit růst rozpočtu na obranu a pracovat na zvýšení počtu vojáků. KSČM, která toleruje vládu ANO a ČSSD, podmiňuje podporu rozpočtu škrty ve výdajích na obranu ve výši deseti miliard. Obrana by podle návrhu rozpočtu na příští rok měla hospodařit s částkou 85,4 miliardy korun.

Škrty spojené s finanční krizí z let 2008 a 2009 vážně narušily schopnost armády bránit stát před vnějším napadením. Taková chyba se nesmí opakovat, připomněl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Vojákům poděkoval za práci během koronavirové krize. Jejich nasazení označil za obdivuhodné. "Krize ale ještě nekončí. Také nevíme, jestli se nebude opakovat, nebo jestli nepřijdou jiné, možná ještě horší pandemie," řekl. Pomoc při krizových situacích je podle něj důležitou součástí práce vojáků. Za hlavní úkol armády ale označil obranu před vnějším napadením státu, spojenců a hodnot. Tato schopnost ale podle něj byla vážně narušena škrty spojenými s finanční krizí v roce 2008 a 2009. Podle Metnara současné konflikty, například v Náhorním Karabachu, ukázaly důležitost moderních technologií a význam dronů.

Prezident Miloš Zeman podpořil úsilí armády o zvýšení bojeschopnosti. Podmínkou je podle něho zapojení českého zbrojního průmyslu a nakupování moderních technologií, které se osvědčily v boji. Podpořil například nákup dronů z Izraele. Řekl také, že lidé se nemají nechat zmást těmi, kteří rozsévají antiruskou a antičínskou hysterií, a škodí tak pouze ekonomickým zájmům. Za nepřítele označil islámský terorismus.