Bek chce posílit všeobecný charakter SŠ, spatřuje rozdíly v poptávce a nabídce

Na středních školách je podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) nesoulad mezi nabídkou a poptávkou, která je nejvyšší u všeobecného vzdělání. Ministr dnes kritizoval současnou podobu přijímacího řízení, jehož podoba podle něj patří do minulého století a po prvním kole vede ke zděšení mnoha lidí. Za jednu ze svých priorit proto na dnešní tiskové konferenci označil Bek posílení všeobecného charakteru středoškolského vzdělání. Chce také diskutovat o zavedení vratných studijních grantů pro vysokoškoláky tak, aby měli možnost absolvovat studia i studenti bez silného sociálního zázemí.

Kvůli silným ročníkům deváťáků byl letos v mnohých středních školách velký převis uchazečů o studium. K jednotným přijímacím zkouškám na maturitní obory středních škol, víceletá gymnázia a nástavby se podle Cermatu, který tyto zkoušky organizuje, přihlásilo 116.031 dětí. To je o čtvrtinu víc než před šesti lety, kdy se poprvé konaly centrálně zadávané zkoušky. Zejména nabídka gymnázií přitom podle odborníků na vzdělávání neroste přiměřeně k počtu zájemců.

V Česku se podle Beka příliš striktně diferencuje mezi různými typy středních škol a prakticky neexistuje možnost korigovat rozhodnutí učiněné o vzdělání v 15 letech. Mnoho lidí přitom nemá přesnou představu o své profesní dráze ani v 19 letech a o čtyři roky dříve často výběr školy odráží preference rodičů, řekl Bek. Chce proto posílit všeobecný charakter středního vzdělávání.