Ministr školství Bek chce získat 5 miliard navíc. Školy připravují stávku

Školy vyhlásily stávku na 27. listopadu. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) se kvůli tomu tento a příští týden sejde se šéfem školských odborů Františkem Dobšíkem. Kdo bude na školách dětem vařit, když platy nepedagogických pracovníků klesnou o dvě procenta, varuje představitelka odborů Markéta Seidlová.

Markéta Seidlová | Foto: Luboš Vedral,  Český rozhlas

Odbory už dříve kritizovaly, že má o dvě procenta klesnout objem peněz na výdělky nepedagogických pracovníků, tedy kuchařů, hospodářů a ekonomů škol, školních psychologů či IT pracovníků. Prosazují navýšení o deset procent a varují před propadem příjmů neučitelských pracovníků a jejich odchodem ze škol.

"Jestliže pro ně neseženeme peníze a ředitel bude nucen snížit jim plat, tak kdo v těch školních kuchyních bude vařit a jakou kvalitu jídla budou děti mít," podotkla místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Markéta Seidlová.

Odbory požadují 4 až 6 miliard navíc

Ilustrační foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Školy narozdíl od průmyslových podniků vyhlásily stávku celodenní. Odbory stávkou usilují o víc peněz na příští rok, řekla Markéta Seidlová.

"Aby minimálně ještě 4 až 6 miliard doputovalo do rozpočtu kapitoly školství pro rok 2024 tak, aby byly zabezpečeny platy nepedagogických pracovníků."

Celodenní výstražná stávka by měla proběhnout na základních, středních i mateřských školách.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) uvedl, že se možným navýšením rozpočtu školství budou na příštím jednání nejspíš zabývat předsedové koaličních stran.

Mikuláš Bek | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

"Já si myslím, že pořád existuje cesta, jak najít východisko z těch obtíží, ve kterých je financování některých pozic ve školství. Nejsou to učitelé. V tuhle chvíli to jsou ti nepedagogové."

Do rozpočtu ministerstva školství by rád získal navíc pět miliard korun. Potvrdil, že bude chtít odborům garantovat, že bude dost peněz na nepedagogické pracovníky, aniž se bude škrtat z navýšení financí pro učitele.

Podle Beka je problém každoroční navyšování pedagogů

Velkým problémem je podle Beka každoroční navyšování pedagogů o 7 až 8 tisíc, zatímco na nepedagogických pozicích je 8 tisíc neobsazeno.

Odborářka Seidlová varovala, že zastropování počtu pedagogů, znamená, že asi 40 procent škol bude muset snižovat počty učitelů. Studenti by podle ní mohli přijít například o laboratorní práce nebo projektové dny, protože bude málo učitelů. "Jak to tak vypadá, tak se na některých školách zase budeme vracet k tomu, že budeme učit ve skupinách 30 dětí," poznamenala.

Marian Jurečka | Foto: Vláda České republiky

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) po jednání vlády řekl, že respektuje rozhodnutí školských odborů stávkovat. Za nefér to od nich považuje směrem k ostatním profesním skupinám, které nemají zajištěnou výši mzdy zákonem jako učitelé.

"Ten závazek se dodrží, ta jistota tady opravdu bude, ojedinělá vůči všem jiným státním zaměstnancům nebo zaměstnancům veřejného sektoru, kteří žádnou takovouto jistotu nebudou mít."

Celostátní průměrná mzda učitelů podle statistického úřadu byla loni 40.353 korun, průměrný plat v regionálním školství činil 48.200 korun.

Podle výzkumu Národního institutu SYRI trpí pětina českých učitelů trpí fyzickým vyčerpáním a šest procent z nich splňuje diagnostická kritéria pro syndrom vyhoření. Za největší zdroje stresu označují učitelé problémové chování žáků, pracovní vytížení, přetížení administrativou a obtížnou komunikaci s rodiči.