Novým ministrem školství je akademik Petr Fiala

Petr Fiala, foto: ČTK

Ministerstvo školství má od středy nového šéfa. Prezident jmenoval do funkce akademika a politologa Petra Fialu. V resortu po odchodu exministra Josefa Dobeše tak končí měsíc panující bezvládí. Nestraník Fiala má podporu koalice, kladně se o něm vyjádřili i sociální demokraté a odborníci z akademické obce.

Petr Fiala,  foto: Archiv Úřadu vlády ČR
Petr Fiala je bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně, působil zde také jako prorektor a politolog. Do funkce nastoupil po Josefu Dobešovi, který svůj odchod oficiálně odůvodnil vládními škrty v resortu. I nový ministr se s nimi bude muset vypořádat - ještě letos by měl uspořit 2,5 miliardy. Většinu peněz přitom bude muset nejspíš vzít z platů učitelů. Nový ministr k tomu řekl:

"Budu se snažit nacházet řešení. Nevím jestli je vůbec možné v tomto roce s něčím takovým počítat. Musíme se už teď soustředit na přípravu rozpočtu pro rok 2013 a snažit se, aby učitelé měli dostatečně dobré podmínky pro svoji práci."

Jiří Zlatuška
Podle místopředsedy Rady vysokých škol Jiřího Zlatušky by měl nový ministr odstranit tlak, který podle Zlatušky vyvolávají reformy.

"Odstranit ten zbytečný tlak na reformy "pro reformy" a vrátit se k tomu, že je zde skutečně potřeba cílevědomá vzdělávací politika."

Zřejmě nejakutnějším problémem pro Petra Fialu bude zpožděné čerpání evropských fondů. Na peníze spoléhají hlavně vysoké školy a vědecké ústavy. Podle zástupců z vědecké obce bude obrovská zásluha, pokud se mu podaří problém s dotacemi vyřešit. Vědci si od Fialy slibují také změnu financování vědy. Současnou metodu rozdělování peněz podle výsledků, přezdívanou "kafemlejnek", badatelé velmi kritizují. Fiala jako akademik sám kritizoval některé části reformy vysokých škol. Změnit musí i financování regionálního školství. Změnu na postu vítá odborník Tomáš Feřtek ze společnosti EDUin. Zatím ale podle něj není jasné, jak se nový ministr k některým problémům postaví.

Tomáš Feřtek
"Nevíme, jaké má názory na regionální školství a na problémy, které jsou spojeny s testováním v 5. a 9. třídách, s dopracováním vzdělávacích standardů a tak dále. Rozhodně ale změna k lepšímu spočívá v tom, že je to respektabilní osobnost, která působí stabilně a dá se od ní čekat, že nebude měnit názory každý den."

Regionální školství je podle Hany Stýblové, prezidentky Asociace základních škol, podfinancované. V České televizi řekla, že by chtěla s novým ministrem ještě další diskusi nad změnami ve školství.

Hana Stýblová,  foto: ČT 24
"Pan ministr, pokud by chtěl pomoci regionálnímu školství, tak by měl zastavit připravovanou novelu a začít o ní diskutovat, a to nejen se zřizovateli, ale i s odborníky ze škol. Postavit ji tak, aby financování regionálního školství bylo přijatelné jak pro stát, tak pochopitelně pro zřizovatele a i pro učitele a ředitele škol."

Nový ministr školství Petr Fiala počítá také se zpoplatněním vysokoškolského studia. Nesmí ale podle něj představovat překážku ke studiu.

Foto: ČTK
"Nějaká forma spoluúčasti studentů je nezbytná. Ne z nějakých ideových důvodů, ale prostě to souvisí s vývojem vysokoškolského vzdělávání v celé Evropě. Musíme hledat cesty, které jsou vhodné a únosné. Zápisné má jakousi regulační funkci."

Kromě toho Fiala nastoupil do funkce v den, kdy začaly kritizované státní maturity, po jejichž obměně také volají někteří školští odborníci. Rektoři vysokých škol říkají, že jednotné maturity často slouží jako vodítko, ale nikoli jako jediné kritérium ke přijetí na vysokou školu. Problémy letos nastaly třeba s webovými stránkami státních maturit, které byly před jejich zahájením nedostupné. Podle centra CERMAT, které maturity připravuje, to bylo po útoku hackerů. Školy si také často stěžují na přehnanou administrativu a s tím spojené náklady na tisk papíru, které se mnohdy vyšplhají na desetitisíce korun. U státních maturit v minulém roce propadlo přes 14 procent studentů.