Pětina maturantů propadla

Abiturprüfung (Foto: Filip Jandourek, Archiv des Tschechischen Rundfunks)
0:00
/
0:00

U státních maturit propadlo 21,2 procenta studentů, oproti loňsku stoupla neúspěšnost o 1,7 procentního bodu. Nejhorší výsledky jsou z matematiky. Celkové výsledky podle ministerstva školství zhoršili neúspěšní maturanti z loňska, kteří i letos často propadli. Proti výsledkům zkoušek se odvolalo 6942 maturantů, před rokem jich bylo jen 1414. Navíc letošní maturity provázela celá řada technických i systémových chyb.

Už příští rok se proto jejich model změní. Podle ministra školství Petra Fialy mají být jednodušší, levnější a lidštější. Úpravy podporují i ředitelé škol. Mezi nimi také šéf Slovanského gymnázia v Olomouci Radim Slouka. Podle něj bylo hodnocení slohových prací neobjektivní. Nejdřív by ale podle něj měl někdo vyřešit těžkou situaci některých letošních maturantů:

"Ti jsou ten vzorek, na kterém se ty veletoče předvedly. Teď se jim komplikuje přijetí na univerzity a my se zabýváme jen tím, co bude za rok. Ne, my se nyní musíme zajímat v prvé řadě o to, co se udělá pro ty letošní studenty, těm musíme pomoci, a teprve pak můžeme mluvit o tom, co bude za rok."

Petr Fiala,  foto: ČTK
Letošní problémy maturit dovedly ministra školství Petra Fialu k výměně šéfa příprav zkoušek. Změní se i samotný model maturit. Proto ministr Fiala sestavil pracovní komisi, která doporučí konkrétní úpravy:

"Je to skupina lidí, kteří určitě mohou dohromady dát kompetentní názor na to, co je na současné podobě státní maturity v nepořádku a jakým způsobem ji máme změnit. Já se těším na to doporučení, budu ho považovat za velmi relevantní, ale je to doporučení. Rozhodnutí je samozřejmě na ministerstvu a na mně. V každém případě jakákoliv změna bude realizována až poté, co budeme mít důkladné analýzy, a poté, co budeme znát doporučení pracovní skupiny. Těch změn může být mnohem více a mohou jít jinými směry. Považuji za nutné, aby do budoucna byla státní maturita jednodušší, levnější a také lidštější."

Po změnách maturit volá i premiér Petr Nečas z ODS, který nynější model maturit označil za mrtvý. V komisi, která úpravy zřejmě už během července navrhne, je i stínový ministr školství za ČSSD Marcel Chládek:

"Není nutné, aby byl sloh v té státní maturitě, ústní zkouška, protože jak sloh, tak ústní zkouška dle mého názoru se dá velmi těžko objektivizovat. A je opravdu nutné ten proces napravit tak, aby byl co nejrychlejší."

Změny v podobě státních maturit požaduje i předseda Asociace ředitelů gymnázií a ředitel gymnázia Nymburk, Jiří Kuhn:

"Původní myšlenka víceúrovňové zkoušky, původní myšlenka zkoušek komplexních se ukazuje při hodnocení natolik složitá, natolik problematická, že je dobré se podívat po něčem jiném, po něčem jednodušším. Prostě stát si musí pohlídat výstup ze svých škol."

Zásadně přepracovat státní maturity chce i další člen pracovní komise sestavené ministrem školství, ředitel elitního pražského gymnázia PORG Václav Klaus mladší. Také podle něj je třeba státní maturity výrazně zjednodušit:

Václav Klaus mladší
"Stát dává sto miliard do školství, čili trošku si zkontrolovat, co za to dostává, myslím je v zájmu daňového poplatníka. Nicméně je jasné, že systém se musí brutálně zjednodušit a udělat jednu úroveň, tři základní předměty - matematika, čeština, angličtina - a zbytek nechat na samotných školách. Pouze takzvané didaktické testy, které by jaksi zhodnotily nějaké to minimum. Ideálně elektronicky opravované, aby to bylo online a hned. A to by stačilo, aby škola mohla dítěti vydat maturitní vysvědčení. Čili z matematiky, češtiny, angličtiny by děti napsaly testy. Ty, které by uspěly, paráda, a zbytek by se už odehrával na samotných školách."

K maturitám se letos přihlásilo 103.066 žáků, přes sedm procent z nich tvořili repetenti z loňska. Těžší verzi zkoušek si vybralo něco málo přes 4 procenta maturantů. Při letošních maturitách podle očekávání dopadla nejlépe gymnázia, kde bylo 4,4 procenta propadlíků, na technických a obchodních středních školách to bylo už téměř 19 procent. V nástavbových oborech nezvládlo maturitu 43,3 procenta studentů. Nejvíce se zhoršily výsledky z češtiny. Letos dostal pětku každý desátý maturant. Další žebříčky se ale ministerstvo školství rozhodlo nesestavovat, nezveřejní ani pořadí deseti nejlepších škol nebo výsledky podle krajů.