Maturita z maturit

0:00
/
0:00

Státní maturity jsou opět pod palbou kritiky. Po těžkých testech z matematiky si studenti i ředitelé škol stěžovali na špatné hodnocení slohových prací z českého jazyka. Navíc se na několika školách podvádělo při písemných maturitách, studentům bylo povoleno jejich opakování. Nejasnosti panují rovněž kolem hodnocení písemek, kdy na kantory byl vyvíjen nátlak, aby hodnotili znovu a přísněji.

Skandály kolem státních maturit neberou konce. Kromě toho, že několik studentů muselo znovu psát slohové práce, protože při maturitách podváděli, se objevil i další problém. CERMAT, tedy Centrum pro přípravu maturit, měl údajně vyvíjet na učitele nátlak, aby hodnotili přísněji. Tvrdí to ředitelka Gymnázia Čakovice Daniela Hochmanová:

"Vedoucí předmětů český jazyk posílala trenérům maily a ti je přeposílali hodnotitelům. V mailu se jasně píše, aby hodnotitelé nepřidávali jeden bod jenom proto, aby student prošel. Bylo tam napsáno, že pokud hodnotitel práce, které hodnotí dvanácti body, znovu nepřehodnotí, může mu být práce odebrána a nebude mu za ní zaplaceno. Dostal by ji pravděpodobně někdo jiný, kdo by ji přehodnotil podle toho, jak si to CERMAT představuje."

Dnes už bývalý ředitel Centra pro přípravu maturit Pavel Zelený toto nařčení odmítá:

Pavel Zelený
"Není na tom samozřejmě nic pravdy. Monitoruji veškerou komunikaci, která je mezi vedoucími hodnotitelů a hodnotiteli, a můžu říct, že k ničemu takovému nedošlo. Mnozí hodnotitelé byli samozřejmě upozorněni, že hodnotí méně přísně, a mnozí hodnotitelé, že hodnotí hodně přísně. To je standardní korekce. Byli vyzváni k přehodnocení prací. To je standardní postup a je to jediná možnost, jak zaručit při hodnocení srovnatelnost a spravedlnost pro děti."

Vedle toho došlo také k situaci, že maturanti několika škol odevzdali stejné nebo velmi podobné slohové práce. Jedná se tak po těžkém testu z matematiky, který nejen studenti, ale i pedagogové nemohli zvládnout v daném časovém limitu, o další problém při letošních státních maturitách. Na podvod upozornili externí hodnotitelé, kteří od CERMATu dostanou ke kontrole vždy slohové práce celé školy. Pavel Zelený vysvětlil, že studenti už zkoušku opakovali:

"My jsme postupovali standardním způsobem, který nám ukládá zákon a vyhláška, to jest projednali jsme danou záležitost s řediteli škol a po dohodě s nimi jsme stanovili termín pro opakování zkoušky. To opakování zkoušky již proběhlo. Jedná se řádově o jednotky škol. Bližší informace o školách, ani to, kde jsou, nejsme oprávněni sdělovat."

Marcel Chládek
Pokud se potvrdí, že CERMAT tlačil na učitele, aby zpřísnili hodnocení státních maturit, sociální demokraté požadují prověření projektu. Jejich stínový ministr školství Marcel Chládek bude dokonce žádat zrušení celého projektu:

"V tuto chvíli nestačí, pane ministře, si pozvat ředitele CERMATu, aby podal vysvětlení. Žádám, aby byl okamžitě tento projekt státních maturit pozastaven, prošetřen a aby byl udělán audit, jak finanční, tak ale i obsahový."

Poslanec za ODS a školský expert této strany Walter Bartoš není tak radikální. Je přesvědčený, že nedostatky státních maturit je možné zjistit jedině v praxi:

"Protože ty se nedají nějak teoreticky odstranit, ty musíte za chodu v praxi prostě vychytat. A pak bude možné skóre úspěšnosti zvednout. Teď si myslím, že musíme být velmi tolerantní a velmi benevolentní. Množství studentů, které maturity neudělá, musí být výrazně nižší."

Anna Putnová z TOP09, předsedkyně sněmovního výboru pro vzdělání, chce do návrhu novely školského zákona zapracovat připomínky svých kolegů:

"Jedná se o to, že by budoucí státní maturita měla mít pouze formu didaktického testu ze tří předmětů a pouze jednu úroveň. Je to názor, který dlouhodobě zastávám a který se v poslední době stal ještě aktuálnějším díky těm nepříjemnostem a velkým zmatkům."

Ministr školství Petr Fiala v pátek odvolal ředitele Centra pro přípravu maturit Pavla Zeleného právě kvůli pochybením při státních maturitách a způsobu jejich prezentace. Chce nyní zanalyzovat dva ročníky státních maturit. Až poté plánuje případné změny.