Státní maturity se mění: jedna úroveň, dva povinné předměty

Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha

Státní maturity se mění. V následujících dvou letech budou mít opět jen jednu úroveň. Studenty čekají pouze dva povinné předměty: Čeština a pak cizí jazyk nebo matematika. Změny zavádí novela školského zákona, která prošla senátem. K podpisu ji teď dostane prezident. Novela musí být přijata před 15. listopadem, neboť do tohoto data středoškoláci odevzdávají přihlášku ke zkoušce z dospělosti v příštím roce.

Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Změna je reakcí na vlnu kritiky státních maturit. Loni u nich propadlo přes 21 procent žáků. Například matematika byla v obtížné verzi příliš složitá i podle odborníků. Problémy měli i premianti třídy. Písemné slohové práce nehodnotili tak jako dříve učitelé na školách, ale anonymní hodnotitelé, které vybralo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání, tedy CERMAT. Staly se případy, kdy stačila drobná odchylka od tématu, a student neprošel. To se změní, řekl ministr školství Petr Fiala, slohy budou opět známkovat učitelé vybraní ředitelem školy:

"Jednoznačně se ukázalo, že to tzv. objektivní hodnocení neproběhlo dobře, že došlo k poškození studentů, že náš školský vzdělávací systém není nastaven na to, aby písemné práce mohly být tímto způsobem hodnoceny. Proto jsme museli vrátit hodnocení na školy a myslím si, že nemáme důvod nevěřit učitelům a ředitelům, že budou postupovat objektivně a se znalostí toho, co žáky učí."

Změnit se mají také možnosti odvolání ke krajskému úřadu nebo ministerstvu školství. Studenti mají mít nově na odvolání 20 dní místo dosavadních osmi nebo pěti dní. Stínový ministr školství a senátor ČSSD Marcel Chládek označil navrhované řešení za nutný kompromis, aby učitelé a studenti nebyli rukojmími státní maturity. Dosavadní projekt je podle něj předražený moloch, který nesplnil svůj účel. Třináctiletá příprava maturit stála 1,4 miliardy korun. Ministr školství Petr Fiala slíbil, že schválené změny přinesou také úspory:

Petr Fiala,  foto: Vláda ČR
"Jedním z problémů státní maturity je nepochybně její cena. Byla v minulosti oprávněně kritizovaná. Já sám nepovažuji ty částky, které vydáváme, za adekvátní. Proto je součástí opatření ušetření určitých finančních prostředků. Předpokládáme, že by navržené změny měly ušetřit ročně zhruba 50 miliónů korun."

Novelu školského zákona podpořili senátoři napříč politickými stranami. Do roku 2015 by měly být schváleny koncepční změny maturit, které chystá expertní komise. Podle převládajícího názoru by se mezi povinné maturitní předměty měla zařadit matematika.

V těchto dnech také rezignoval z postu vrcholného manažera CERMATu bývalý šéf státních maturit Pavel Zelený. Od července vedl sekci analýz. A to i poté, kdy ho ministr školství Petr Fiala odvolal kvůli chybám v maturitních testech. Bude řadovým analytikem a podle posledních informací by měl skončit do konce roku. To by ocenil stínový ministr školství Marcel Chládek z ČSSD:

"Bohužel, doposud to fungovalo na CERMATu stylem ruka ruku myje. To znamená, jeden zaměstnal kolegu a kolega, který ho potom zastupoval, ho zaměstnal nazpátek. Je to pro mě nepředstavitelné a já budu chtít konkrétní zodpovědnost nejenom za promrhané finanční prostředky, které tam evidentně jsou, ale zároveň bylo zjištěno auditem i procesní pochybení. Neexistovala tam odpovídající finanční kontrola."

Státní maturity mají i dohry u soudů. Brněnský soud podpořil stížnost neúspěšné maturantky z češtiny a její hodnocení anuloval. Městský soud v Praze pak vyhověl prvním čtyřem žalobám studentů na maturitu v roce 2011. Podle odborníků bylo u některých otázek možných více správných odpovědí a u jiných zase nebyla správná ani jedna, což ale odporuje zadání státní zkoušky. Ministerstvo školství teď bude muset prověřit, jestli byly v testech chyby, nebo ne. Pokud by zjistilo, že zadání bylo špatné, může to podle některých názorů zpochybnit celé loňské státní maturity.