Na středních školách běží období ústních maturit, písemnou část nezvládlo 14 procent žáků

Meziročně stoupla neúspěšnost u čtyř předmětů ze sedmi

V pondělí v Česku odstartovala ústní část maturitních zkoušek. Tu písemnou nezvládlo téměř 14 procent středoškoláků. Nejvíc pohořeli ve zkoušce z českého jazyka, oproti předešlému roku se jejich počet zdvojnásobil. Neúspěšnost se mírně zvýšila i u angličtiny. O něco lépe dopadla matematika, tu si ale oproti jazykům vybralo minimum studentů. K letošním maturitám se přihlásilo víc téměř 77 tisíc maturantů.

Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

Výsledky úspěšnosti písemné části státních maturitních zkoušek, které studenti psali na začátku května, zveřejnila společnost Cermat. Upozornila, že oproti rokům 2019 a 2020 dostali maturanti novelou vyhlášky na vypracování didaktických testů delší čas. Stejně jako tomu bylo před rokem kvůli covidové pandemii.

„Snahou je, aby byli maturanti co nejméně stresováni. Oni sami se kvůli lockdownu cítí být stresovaní, a proto chceme, aby byli v určité psychické pohodě. V minulosti se ukázalo, že 80 procent maturantů mělo problém s předepsaným časem, proto jsme jim čas prodloužili, aby šlo skutečně o znalosti, ne o stres,“ vysvětlil před časem Českému rozhlasu prodloužení času na testy ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Časový limit měli tedy středoškoláci delší o 10 minut na jazyky a o 15 minut na matematiku. Přesto neúspěšnost u didaktických testů meziročně vzrostla.

„V jarním zkušebním období 2022 u didaktických testů společné části maturitní zkoušky neuspělo 13,7 procenta prvomaturantů. V řádném termínu jarního zkušebního období 2021 činila čistá neúspěšnost 11,2 procenta, v roce 2019 pak 14,1 procenta,“ informoval Cermat.

Neúspěšnost u čtyř předmětů ze sedmi

Maturitní zkouška z matematiky | Foto: Šárka Škapíková,  Český rozhlas

Meziročně stoupla neúspěšnost u čtyř předmětů ze sedmi. Největší skok oproti předešlému roku nastal u českého jazyka a literatury. Zatímco v roce 2021 didaktický test nezvládlo 4,7 % maturujících, letos jich bylo dvakrát víc -  9 a půl procenta.

Naopak lépe se dařilo těm, kteří si letos vybrali test z matematiky. Přes 10 procent z nich bude zkoušku opakovat v září. Před rokem bylo v matematice neúspěšných 16,6 procenta maturantů. Matematiku si letos vybralo více než 11 tisíc středoškoláků, což bylo 17 procent studentů, ostatní upřednostnili cizí jazyk, většinou angličtinu.

Malý nárůst neúspěšných maturantů byl ale zaznamenán i u anglického jazyka. Z téměř 52 tisíc maturantů neuspělo 6,4 procenta, v minulém školním roce u zkoušky neuspělo 6,3 procenta. Jiný cizí jazyk než angličtinu si letos zvolilo 2,7 procenta přihlášených. Tam dopadla nejhůř němčina, druhý pokus bude potřebovat 16,6 procenta maturantů. Ruštinu bude opakovat 10,1 procenta studentů, francouzštinu 4,3 procenta a španělštinu 0,7 procenta.

Maturanti, kteří neuspěli, můžou ještě podle ředitelky Cermatu Michaely Kleňhové požádat o přezkum zkoušky. „U didaktického testu tu žádost o přezkum podávají ministerstvu školství. Pokud by neuspěli ani u přezkumu, mohou jít na další termín,“ vysvětlila.