Rok distanční výuky. Nůžky mezi žáky se rozevírají. Ústní zkoušky se u maturity skládat nemusí

Je to už rok, kdy prakticky ze dne na den začala ve školách distanční výuka. Mezi žáky se rozevírají nůžky, někteří podmínky pro distanční výuku nemají. Došlo i k úpravě maturit.

Robert Plaga | Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Jak se podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) projevil rok distanční výuky na žácích?

"Ty nůžky se rozevírají, protože ne v každé rodině jsou podmínky pro distanční nebo on-line vzdělávání. V létě jsme do škol dali intervenci 1,3 miliardy korun na posílení počítačového vybavení. Počítače se měly dostat nejen k učitelům, ale i k žákům. Ale přesto se ty nůžky stále rozevírají a rozevírat budou. Zatímco minulé léto jsme podpořili letní doškolovací kempy, tak v letošním roce už to stačit nebude. Jsme ve fázi, kdy v následujících dvou až třech letech musíme podpořit intervence do vyrovnání sociálních nerovností. I proto požaduji více peněz z Fondu obnovy."

Premiér Andrej Babiš přišel s nápadem na plošnou úřední maturitu, kde by známky odpovídaly průměru za studium. Ministr Plaga, zástupci zaměstnavatelů i vysoké školy plošnou úřední maturitu odmítli.

Ústní zkoušky se skládat nemusí

Foto: Miloslav Hamřík,  Český rozhlas

Po jednáních ministr Plaga oznámil, jak budou letos maturity vypadat. Studenti nebudou muset skládat ústní maturitní zkoušky z češtiny a cizího jazyka. Rozhodnout se pro ně budou moci dobrovolně. Větší úleva čeká na ty, kteří v době pandemie pracují v nemocnicích či domovech seniorů.

"Ti, jejichž pracovní povinnost nebo dobrovolná činnost překročí 160 hodin, tak budou mít úředně uznanou i didaktickou část, tedy tu státní část z českého jazyka, z matematiky nebo jazyka cizího. Reagujeme tím na měnící se situaci."

Všechny studenty pak bude čekat školní maturita ze dvou či tří předmětů včetně případné praktické zkoušky podle oboru. A právě s tou je problém. Zatímco na obchodní škole se žáci vědomosti on-line naučí. Těžko se přes počítač naučí stříhat kadeřnice, ani truhlář nebude mít doma dílnu.

"Je to velký problém, my jsme po debatách s řediteli škol natáhli termín, kdy si mohou dodělat praktickou zkoušku až do konce prázdnin, protože to se distanční formou vzdělávání dohnat nedá."

Termín maturit se některým studentům nelíbí

Foto: Alexandra Kochová,  Pixabay / CC0

Jak dodal ministr Plaga, kromě praktických zkoušek se posunuje i termín maturitních testů na poslední týden v květnu. Ředitel gymnázia v Teplicích Zdeněk Bergman je přesvědčený, že letos mají studenti víc času na přípravu než jindy.

"Místo 'svatého týdne', jak se říká, mají teď 'svaté tři měsíce', aby se připravili na své čtyři vybrané maturitní předměty."

Předseda České středoškolské unie Viktor René Schilke však upozornil, že někteří studenti mají výhrady k posunutí termínů maturit.

"Především pro studenty, kteří se hlásí na vysoké školy, hrozí stejné riziko jako minulý rok, kdy se to studentům protínalo. Jeden den měli některou maturitní zkoušku, druhý den přijímací zkoušku na vysoké školy a třetí den opět některou z maturitních zkoušek."

Šéf Unie školských asociací Jiří Zajíček si myslí, že většina studentů ústní zkoušku dobrovolně skládat nebude. Za podstatné považuje zachování školní maturity podle oboru studia.

Maturita, které se také říká zkouška dospělosti, je v českém školství od poloviny 19. století. Upravená podoba pro letošní rok podle ministra školství přispěje k tomu, aby tyto zkoušky byly plnohodnotné pro budoucí uplatnění maturantů.