Bioelementy Dušana Swalense

Dušan Swalens: Bioelementy

Jak vypadá pestík uvnitř exotických květů nebo kapky vody na větvičce kapradí, to si mohou v těchto dnech prohlédnout návštěvníci výstavy v pražské Botanické zahradě. Své makrofotografie z cyklu Bioelementy tu vystavuje zlínský rodák Dušan Swalens, který dnes žije v belgickém Bruselu.

Absolvent zlínské filmové školy odešel do Bruselu se svou belgickou manželkou a zpočátku tam pracoval jako kameraman České televize. Dnes je fotografem na volné noze, pořádá výstavy svých snímků, vydává knihy a mimo jiné vede i kurzy fotografie v bruselském spolku českých krajanů Beseda. Jeho zatím posledním cyklem je výstava fotografií, které pořídil v botanických zahradách po celé Evropě. Tam je také postupně vystavuje, jeho výstavy už proběhly v litevském Vilniusu nebo v Bratislavě. A se svými fotografiemi se v těchto dnech představuje i v newyorské galerii Agora. A co ho vlastně k makrofotografiím z botanických zahrad přivedlo?

"Vždycky mne zajímal svět zblízka, proto jsem pozoroval věci. Když jsem začal fotografovat, tak jsem se automaticky začal zajímat i o makrofotografii. Začal jsem experimentovat například se slupkami od banánů a postupně jsem si ujasnil celkový koncept. Došlo k tomu poté, co jsem potkal Bohuslava Růžičku, bývalého zakladatele Umělecké školy v Ostravě. On se mi věnoval jako fotografovi i jako mladému člověku, rozvíjel můj pohled na život."

Vy jste začínal s takovými těžko uchopitelnými elementy, jako je třeba dým. Jak se vám to dařilo?

Dušan Swalens | foto: Barbora Němcová

"Je to skutečně těžká disciplína, bylo to experimentování."

Dnes jste přes různé kameny a sklo přešel až k bioelementům. Kam budete pokračovat?

"Další projekt se týká právě minerálů, skla, kamenů, mám ale připravených ještě několik dalších projektů. Chci se pustit do světa zvířat, kde budou abstraktní detaily připomínat naopak rostlinnou říši. Jako nyní fotografie rostlinné říše připomínají svět zvířat."

Světu lidí se vyhýbáte?

"Nevyhýbám, to přijde asi po zvířatech. Je to ale těžká disciplína, protože portréty, akty a různé akční fotografie dělá spousta lidí. A pokud se chci držet makrofotografie, tak se na to musím připravit."

Chystáte se teď do New Yorku. Bude to vaše první výstava na americkém kontinentě?

"Ano, bude to první výstava v Americe. Galerie Agora v New Yorku vybrala asi patnáct fotografů z celého světa, které letošní rok reprezentuje, a uspořádala roční výstavu."

A co k fotografiím Dušana Swalense říká kurátorka jeho výstavy Kateřina Pešatová?

"Dušan měl od začátku ve své autorské tvorbě zájem fotografovat makrosvět. Makro znamená zvětšení zhruba jedna ku jedné a při vyvolávání fotografií ještě dochází k dalšímu zvětšení. Čili všechno, co má nějakou buněčnou strukturu, pro diváka působí jako cesta do hloubky věcí."

Výstava Dušana Swalense v Botanické zahradě v pražské Troji potrvá do 20. prosince letošního roku.