Blšany a Opava licenci udržely, případ Bohemians a Hradce odložen

Prvoligové fotbalové kluby z Blšan a Opavy nepřijdou o profesionální licenci, bez které by nemohly působit v nejvyšší soutěži. Rozhodnutí v případu druholigových Bohemians Praha a Hradce Králové licenční komise o další dva týdny odložila a konečný verdikt by měla vynést 28. února. Po úterním zasedání komise to oznámil její šéf Stanislav Rýznar.

Všechny čtyři zmíněné kluby se dostaly v minulých měsících do vážných finančních problémů. Proto komise 19. ledna rozhodla o tom, že s celým kvartetem zahájí řízení o možném odebrání licence. Blšany, Opava, Hradec Králové i Bohemians musely do 10. února předložit doklady o zlepšení svého hospodaření.

Po úterku si oba prvoligisté mohou alespoň na čas oddychnout, neboť z nejhoršího jsou venku. "U Blšan a Opavy byly na základě aktuální situace a zjištění všech skutečností naplněny podmínky licenčního manuálu. Nemůžeme jednat jinak, než jim licence v současné době ponechat," zdůvodnil Rýznar rozhodnutí komise. Upozornil na to, že profesionální licence může být klubům z první a druhé ligy odebrána kdykoliv během rozehrané soutěže.

Naopak královéhradecký klub s Bohemians zdaleka vyhráno nemají. Do 28. února mají týmy čas na to, aby licenční komisi přesvědčily o tom, že letošní ročník druhé ligy mohou dohrát. "Ještě jim dáme nějaký čas," řekl Rýznar. Situace Bohemians je nadále kritická. Na vršovický klub se slavnou tradicí byl už na začátku února prohlášen konkurz a podle arbitrážní komise mají "Klokani" uhradit fotbalovým subjektům deset milionů korun. Celkové dluhy se podle auditu odhadují až na 40 milionů korun. Přesto Bohemians zatím o licenci nepřišli. "Chceme správci konkurzní podstaty v Bohemians poskytnout dostatečný čas pro jednání s potenciálními kupujícími. Objevilo se tam nějaké světélko na konci tunelu," uvedl Rýznar.