Bohoslužba v Betlémské kapli připomněla odkaz Jana Husa

Prakticky zcela zaplněná Betlémská kaple v Praze si připomněla při bohoslužbě výročí mučednické smrti Jana Husa. Středověký církevní reformátor byl pro své názory upálen před 600 lety v německé Kostnici. Patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta vyzdvihl v kázání pevnost Husových názorů, když své kostnické protivníky sice nepřemohl, navzdory tomu ale zvítězil. Butta ocenil ale i papeže Františka, který podobně jako jeden z jeho předchůdců Jan Pavel II. vyjádřil nad Husovou smrtí lítost a označil ho za uznávaného kazatele a pozoruhodnou osobnost.

Bohoslužby, kterou doprovodilo vystoupení souborů Musica Bohemica a Schola Gregorina Pragensis, se účastnili například také premiér Bohuslav Sobotka, předseda Sněmovny Jan Hamáček, ministr kultury Daniel Herman a kardinál Miloslav Vlk. Hamáček mimo jiné uvedl, že je málo osobností, jejichž odkaz zůstává živý i po šesti stoletích. Součástí bohoslužby i celých Husovských slavností v centru Prahy byla rovněž peněžní sbírka ve prospěch syrských uprchlíků před takzvaným Islámským státem, kteří našli útočiště v Libanonu.

Kněz a tvůrce spisovné češtiny Hus vystudoval v letech 1390 až 1404 svobodná umění a teologii na Univerzitě Karlově. Kázal v Betlémské kapli, kritizoval církevní praxi a požadoval návrat k chudé církvi. Za to na něj byla uvalena klatba. Své názory odmítl odvolat, proto byl rozhodnutím církevního koncilu 6. července 1415 upálen, jeho popel skončil v řece Rýn.

Lidé mohou spatřit na Betlémské kapli, v níž kázal Jan Hus, nápis Za pravdu. Na průčelí kaple se díky umístění kovových destiček objevuje za slunečného počasí. "Pravda se objevuje jenom občas," podotkl v projevu předseda Spolku pro připomínku odkazu mistra Jana Husa Hynek Fajmon. Přiznal, že iniciátoři uměleckého díla zprvu nevěřili, že bude fungovat. Dnes se ale o tom osobně přesdvědčily desítky lidí, kteří se přišli na odhalení architektonického prvku podívat. Dnes se v Betlémské kapli také poprvé rozezněl nový zvon. Odlil jej loni v prosinci přímo na nádvoří kaple mladý zvonař Michal Votruba. Zvon zdobí výjev z Jenského kodexu s Janem Husem při kázání právě v Betlémské kapli. Zvon je netypicky rozdělen na třetiny, v dalších jsou bible a kalich.