Bublan se zastal policie, zásah na Letné byl podle něj oprávněný

Ministr vnitra František Bublan se zastal policistů, kteří zasahovali při nedělním mítinku KSČM v Praze na Letné. "Já jsem přesvědčen, že zásah byl oprávněný," uvedl ve čtvrtek Bublan ve sněmovně v odpovědi na interpelaci stínového ministra vnitra Ivana Langra (ODS).

Policie v neděli při komunistických oslavách Svátku práce zadržela dva muže, kteří podle ní narušovali veřejný pořádek. Jedním z nich byl Jan Šinágl, který chtěl protestovat proti komunismu během projevu šéfa strany Miroslava Grebeníčka. Policisté zadrželi také studenta, který kopl do nárazníku policejního auta. Obvinili ho z výtržnictví.

Policejní akci kritizuje ODS a za "velmi nepřiměřenou" ji označili i senátoři z Klubu otevřené demokracie. Langer již v pondělí oznámil, že chce, aby Bublan postup policie vysvětlil. Místopředseda ODS a stínový ministr soudí, že zásah byl nepřiměřený a že policie neměří všem stejným metrem - podle něj se snaží potírat pravicový extremismus a levicový přehlíží.

Bublan řekl, že Inspekce ministra vnitra případ prověřila a neshledala, že by policie spáchala trestný čin. Kauzou se teď podle něj zabývá ještě odbor stížností, který může případně konstatovat, že zásah byl nepřiměřený. "Já zatím nemohu vyslovit žádný soud, ale domnívám se, že ten výsledek nebude nějak zvlášť překvapivý," uvedl. Ministr ale soudí, že policisté zasáhli oprávněně. Řekl, že zákon jim ukládá, aby na řádně ohlášeném shromáždění zajistili pořádek. Lidi, kteří podle Bublana komunistickou demonstraci narušovali, prý policisté několikrát vyzvali, aby toho nechali. Dodal, že policisté sice byli v civilu, prokázali se ale služebním odznakem a průkazem.

Bublan řekl, že policie na Letné bránila právo na pokojné shromáždění. "Mně je jedno, kdo svolal to shromáždění. Pokud to shromáždění je svoláno, je řádně ohlášeno, nebylo zakázáno, tak policie má povinnost zajistit, aby tam byl dodržen veřejný pořádek," uvedl ministr vnitra.