Bývalý americký ministr zahraničí USA dostane medaili Jana Masaryka

Vlajka Spojených států amerických

Velvyslanec České republiky v USA Petr Gandalovič předá tuto sobotu vyznamenání Ministerstva zahraničních věcí ČR bývalému ministru zahraničí USA Georgi Shultzovi. Stane se tak na Gala večeru, který pořádá největší česká škola v USA. Slavnostní ceremoniál proběhne 9. listopadu v hotelu Crowne Plaza ve městě Foster City v Kalifornii.

George Shultz obdrží stříbrnou pamětní medaili Jana Masaryka jako uznání za svou roli při ukončení studené války. Velvyslanec Gandalovič k tomu řekl: „Nemohu si představit lepší čas pro ocenění zásluh ministra Shultze a jeho role při osvobození občanů našeho státu od komunistické diktatury.“

Udělení medaile Jana Masaryka Georgi Shultzovi bude předcházet panelová diskuse, ve které se představí úspěšné české firmy se sídlem v kolébce světové technologie, Silicon Valley. Součástí Gala večera bude také bohatý program, ve kterém vystoupí úspěšní Češi žijící v Kalifornii. Proběhne i módní přehlídka.

George Pratt Shultz | foto: Wikimedia Commons,  public domain

Gala večer je benefiční akcí pro českou školu Czech School of California se sídlem v Palo Altu. Tato škola vznikla sice zcela nedávno, v roce 2012, rychle se ale stala největší českou školou v USA. Je ale i druhou největší českou školou mimo území ČR. Škola v tomto roce obdržela akreditaci českého ministerstva školství. Její žáci jsou oprávněni získat skutečná česká vysvědčení.