C. Svoboda chce kvůli konkurzu OP Prostějov prověřit brněnský soud

Předseda lidovců Cyril Svoboda vyzval ministryni spravedlnosti Danielu Kovářovou, aby nechala kvůli sporům o konkurz Oděvního podniku (OP) Prostějov prověřit Krajský soud v Brně. "Podle nás je ovládán nějakou konkurzní mafií," uvedl s tím, že není možné, aby byla ze správy podniku "vyšachována" Česká spořitelna (ČS). Zastal se tak banky, se kterou lidovci dlouhodobě spolupracují. Proti podjatosti soudce už spořitelna podala námitku k vrchnímu soudu v Olomouci. Ten ji ale odmítl.

Soud spořitelně nepovolil účast ve věřitelském výboru. Největší věřitel textilní firmy jako první navrhl reorganizační plán, který by firmě umožnil vyřešit dluhy a dál fungovat. Soudce dospěl k závěru, že plán má šanci na schválení. Pokud by se ale ČS členem věřitelského výboru stala, mohla by mít podle něj na celé řízení až příliš velký vliv. Podle vrchního soudu tento postup není v rozporu se zákonem.

Oděvní podnik s dluhy kolem 1,6 miliardy korun je od ledna v úpadku. Jeho reorganizaci soud povolil začátkem března, vedení firmy samo ale odstoupilo od záměru ji předložit. "Česká spořitelna vstoupila do OP Prostějov, do českého podniku s českou tradicí. Výsledek je, že podnik je v konkurzu a že jediný seriózní věřitel - Česká spořitelna - byla vyšachována z role práv a povinnosti věřitele i jako člena věřitelského výboru," uvedl Svoboda. Místo seriózní banky tak podle něj nastoupily podniky s akciemi na majitele, což povede k likvidaci podniku.

Autor: Peter Gabaľ