Celá země si připomíná 200. výročí narození skladatele Bedřicha Smetany

Po celé republice se konají akce k 200. výročí narození skladatele Bedřicha Smetany. V skladatelově rodném městě Litomyšli probíhají slavnosti pod názvem Vyvalte sudy, narodil se nám Bedříšek.

Součástí akce v Litomyšli je rekonstrukce dne 2. března 1824, kdy se skladatel narodil. Jeho otec, tamní sládek, dal vyvalit sudy, aby se lidé mohli radovat také. Sud narazí litomyšlský starosta a lidé mohou k pivu ochutnat zabijačkové pokrmy.

Radnice k mimořádnému dni vydává sběratelskou eurobankovku s nulovou hodnotou, která bude k mání v informačním centru. Výjimečně si pak lidé mohou užít prohlídku rodného Smetanova bytu, kde právě pokračuje rekonstrukce. Odpoledne se také otevře výstava v regionálním muzeu, věnovat se bude skladatelově kultu v Litomyšli. Den završí videomapping na zámecký pivovar, bude to odlehčené vyprávění o jeho životě.

V Praze uvede Opera Národního divadla od 18:30 koncert Smetana Gala, na němž zazní průřez všemi Smetanovými operami pod taktovkou hudebního ředitele Opery ND Roberta Jindry. V brněnském Besedním domě se od 10:30 uskuteční koncert Filharmonie Brno. Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě od 2. do 10. března postupně uvede všechny Smetanovy opery, cyklus otevře v sobotu Branibory v Čechách. Západočeské muzeum v Plzni otevírá výstavu, která návštěvníkům představí Smetanu z dob, kdy v Plzni studoval na tamním gymnáziu.