Před 140 lety měl premiéru Smetanův cyklus Má vlast

Partitura Vltavy z cyklu Má vlast

Cyklus Má vlast je zřejmě nejznámějším dílem Bedřicha Smetany. Premiéru měla před 140 lety, 5. listopadu 1882 na pražském Žofíně. Dnes zní Má vlast při významných státních událostech.

Bedřich Smetana | Foto: e-Sbírky,  Národní muzeum,  CC BY-NC-ND

Smetana, který cyklus začal psát na podzim 1874, oživil v Mé vlasti slávu českého mýtu i historie (Vyšehrad, Šárka, Tábor), krásu české přírody a života (Vltava, Z českých luhů a hájů), v Blaníku pak povýšil husitskou tradici nad tradici svatováclavskou, protože víc odpovídala tužbám českého národa po dosažení samostatnosti.

Když psal Vltavu, byl už Smetana hluchý

Plakát k prvnímu uvedení cyklu Má vlast v roce listopadu 1882 | Foto: Otakar Šourek,  Smetanova 'Má vlast': její vznik a osudy. Praha,  Topičova edice,  1940/Wikimedia Commons,  public domain

Když zavřete oči, zvláště v cyklu Vltava, přímo slyšíte bublat řeku, jejíž tok postupně sílí. Když psal Smetana Vltavu, druhou symfonickou báseň, na konci partitury je poznámka: „Jsa úplně hluchým."

První uvedení Mé vlasti ocenil i soudobý tisk, když napsal: "Po Vltavě rozpoutal se pravý orkán potlesku. Jméno Smetana znělo odevšad nevypsatelným jásotem, obecenstvo vstávalo, mávalo klobouky a šátky vstříc mistrovi, jemuž podávaly věnce s nádhernými stuhami národních barev, a stejné nekonečné bouře opakovaly se po každém následujícím kuse cyklu... O symfonických básních Bedřicha Smetany všechna rozprava byla by zbytečná... Smetana slaví jimi triumf své národní hudby a svého moderního směru zároveň."

První uvedení Mé vlasti se konalo v listopadu 1882 na pražském ostrově Žofín pod taktovku Adolfa Čecha. Dva týdny po premiéře se u Smetany začaly projevovat první velké deprese ze ztráty sluchu a necelé dva roky od premiéry Mé vlasti - v květnu 1884 v 60 letech - zemřel.

Má vlast byla první nahrávkou České filharmonie

Zdroj: nakladatelství Fr. A. Urbánek

Druhé souborné představení Mé vlasti se hrálo až v květnu 1887 u příležitosti třetího výročí Smetanovy smrti. K častějšímu provedení Mé vlasti výrazně přispěl vznik České filharmonie, která byla schopná tak náročné dílo nastudovat. Má vlast byla v roce 1929 vůbec první nahrávkou, kterou zaznamenala Česká filharmonie (pod vedením Václava Talicha) na gramofonovou desku. Dnes je cyklus považovaný ze vrcholné dílo nejen Bedřicha Smetany, ale české klasické hudby vůbec.

Má vlast se hraje každoročně 12. května, v den výročí Smetanova úmrtí, jako první zahajovací dílo na festivalu klasické hudby Pražské jaro. V roce 2002 cyklus na zahajovacím koncertě vůbec poprvé dirigoval dirigent mimoevropského původu, a to Japonec Ken-ičiró Kobajaši.

Rafael Kubelík & Česká filharmonie - Opening Concert of 1990 Prague Spring Festival

klíčová slova:
spustit audio