Čelní poslanci EP: Klaus poškozuje zájmy České republiky

Evropský parlament (EP) vyjádřil ve středu znepokojení nad odmítavým postojem českého prezidenta Václava Klause k přijetí evropské ústavy. Znepokojení vyjádřili jménem instituce místopředseda EP Roca Vidal-Quadras a předseda ústavního výboru Evropského parlamentu Jo Leinen. Klausův mluvčí Petr Hájek vzápětí vyjádřil nad postupem obou europoslanců své pobouření. Na tiskové konferenci věnované Klausovým názorům na evropskou ústavu konzervativec Vidal-Quadras připomněl, že dokumentu a jeho ratifikaci dal většinovou podporu Evropský parlament. Prohlásil, že Klaus je jediným šéfem členského státu EU, který vůči unii stojí v tak výrazné opozici. "Česká republika je země v srdci Evropy, je v jejím středu a byla by škoda, kdyby se kvůli tomuhle euroskeptikovi a zavádějící kampani dostala do izolace, na periferii evropské politiky," uvedl socialista Jo Leinen, podle něhož Klaus svým přístupem poškozuje zájmy své země.

"Pokud jsou slova panů Roca Vidal-Quadrase či pana Jo Leinena, představitelů Evropského parlamentu, autentická, musím vyjádřit hluboké pobouření nad tím, že takto reagují na názor vyjadřovaný hlavou jednoho ze členských států EU," uvedl Hájek ve svém vyjádření, které zaslal ČTK. "Jestli takto vypadá demokratická diskuse a respekt k názorům druhých, pak jsou tito lidé skutečnými škůdci Evropské unie a evropského porozumění," napsal prezidentův mluvčí.

Klaus počátkem dubna prezentoval v Praze knihu irského ekonoma Anthonyho Coughlana, který odmítá přijetí evropské ústavy jako krok směřující k vytvoření evropského superstátu. "Pan Klaus uvádí v tomto textu (předmluvě) sérii argumentů proti ústavě, které jsou předpojaté, nefér nebo prostě chybné," řekl na tiskové konferenci v Bruselu Vidal-Quadras. Podle přední irské politoložky Brigid Laffanové je irský akademik Coughlan skalní euroskeptik, kterého vědecká obec v Irsku nebere vážně. Leinen se podivil, že se hlava členského státu EU hlásí k takovému "pamfletu".