Na prezidenta vystřelil muž z plastové pistole, Klaus má lehké zranění

Pavel Vondrouš disparó con una pistola de plástico al presidente Václav Klaus, foto: ČTK

V pátek 28. září vystřelil z bezprostřední blízkosti na prezidenta Václava Klause plastovou pistolí 26letý muž. Incident se stal při slavnostním otevírání nového mostu v Chrastavě na Liberecku. S takzvanou airsoftovou pistolí, tedy zbraní s malými plastovými kuličkami, mladík prezidenta lehce zranil na ruce. Za situaci sklidila kritiku ochranka hlavy státu, která podle svědků nezareagovala.

Tomáš Kužel,  foto: ČTK
Prezident Václav Klaus před třetí hodinou odpolední procházel davem lidí při otevírání nového mostu. Mladík mu plastovou pistoli přiložil k paži a několikrát stiskl spoušť. Po incidentu ještě zůstal Klaus na místě a bavil se s lidmi a místními politiky. Později Klaus řekl, že celý útok byl tak rychlý, že se nestihl ani bát. V podvečer odjel Klaus na vyšetření do pražské Ústřední vojenské nemocnice, kde lékaři potvrdili lehké zranění na ruce. Politici útok na prezidenta Václava Klause jednoznačně odsoudili. Někteří incident označili za selhání prezidentovy ochranky. Podle náměstka policejního prezidenta Tomáše Kužela se musí práce ochranky změnit.

"Ochranka měla bezprostředně zajistit útočníka. Možné diskuse o tom, že se jedná o hračku, o pistoli, která střílí umělohmotné náboje, je sice jeden fakt, nicméně za prvé držel jí dospělý člověk a byl v takové bezprostřední blízkosti pana prezidenta, že kdyby do něj někdo strčil nebo sám od sebe zvedl hlaveň, tak mohl způsobit prezidentovi republiky vážné zranění, například kdyby ta kulička vletěla do oka."

Václav Klaus v Chrastavě na Liberecku,  foto: ČTK
Šéf Útvaru na ochranu prezidenta Jiří Sklenka řekl, že Václav Klaus v ohrožení nebyl. Po útoku z funkce odstoupil, dodal ale, že takovým incidentům se často nedá zabránit.

"Aby se nemohl dostat k prezidentovi republiky nebo k jiné chráněné osobě člověk, který by u sebe mohlo mít něco, co by mělo být střelnou zbraní, by znamenalo izolovat prezidenta nebo jinou chráněnou osobu od veřejnosti. My si tipujeme podezřelé osoby, které si případně kontrolujeme a děláme další opatření. Zcela to vyloučit v případě, že se nám chráněná osoba rozhodne jít do davu, je vždycky velmi složité."

Podle prezidenta Václava Klause odráží páteční útok situaci ve společnosti, která dosáhla "mimořádně špatného stavu". V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes uvedl, že čin byl politický. Šestadvacetiletý muž byl libereckými kriminalisty obviněn z výtržnictví. Hrozí mu dva roky vězení, vyšetřován je na svobodě. Postup ochranky vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů jako možné porušení povinností strážní služby. Chce mimo jiné projít všechny existující videozáznamy s incidentem. Mluvčí inspekce Radka Šandorová Českému rozhlasu řekla, že členům ochranky hrozí propuštění i trestní stíhání:

Na prezidenta Václava Klause muž vystřelil z plastové pistole,  foto: ČTK
"V případě, že se tam zjistí pochybení, která nebudou v trestně-právní rovině, bude se to týkat pouze nějakého přestupkového jednání, tak s tím bude seznámen nejbližší funkcionář z těch konkrétních pracovníků. V případě, že tam bude nějaké selhání, podezření ze spáchání trestného činu, tak o tom budou vyrozumění jak příslušníci, kteří mají personální pravomoc, tak i pan ministr."

Ochrana některých politiků a soudců se s velkou pravděpodobností zpřísní. Podle experta na terorismus Mariána Brzybohatého mohou být ústavní činitelé včetně prezidenta po incidentu v Chrastavě v ohrožení.

Policie zadržela střelce,  který v Chrastavě zaútočil plastovou pistolí na prezidenta Václava Klause,  foto: ČTK
"Pokud k takovým incidentům dochází, tak je tam vždycky tendence, že se opakují sériově. To znamená, že pro určitou skupinu lidí, ať jsou frustrovaní, nemocní nebo se chtějí nějakým způsobem zviditelnit, tak je to docela dobrá příležitost, jak dosáhnout svých cílů, i když třeba mohou být velice pochybné."

Útok na českého prezidenta se také dostal do médií po celém světě. Informace o útoku zaujala novináře nejen z evropských médií, ale i na Novém Zélandu, v Jihoafrické republice nebo na Kubě. Agentura Prensa Latina označuje střelbu za vážné pochybení prezidentových strážců. Dodává, že kdyby nešlo o plastovou hračku, Česko mohlo být bez hlavy státu.