Analytici: Oslabení koruny pomůže vývozcům

Foto: Tobias L. / Stock.XCHNG

V České republice se v poslední době skloňují v ekonomice nejčastěji dvě slova - devizové intervence. Za tajemným názvem se skrývá poměrně jednoduchý mechanismus, kterým centrální banka záměrně oslabila českou korunu. To pomůže vývozcům, kteří díky slabé koruně za vyvážené zboží mohou dostat více peněz. Na druhou stranu ale zdraží dovážené zboží, kterého je v České republice většina. Národní banka si od zásahů slibuje podpoření růstu ekonomiky, krok má ale i své početné kritiky.

Foto: Tobias L. / Stock.XCHNG
Centrální banka oznámila rozhodnutí minulý čtvrtek a koruna okamžitě oslabila proti euru na čtyřleté minimum. Proč se centrální banka rozhodla pro intervence, vysvětlil ekonom Luděk Niedermayer, ředitel consultingu společnosti Deloitte a bývalý viceguvernér České národní banky.

"Důvodem je obava, že inflace velmi rychle poklesne k nule, respektive dokonce do záporných hodnot. Centrální banka není s to používat svůj normální nástroj, to znamená snížit úrokové sazby, protože úrokové sazby centrální banky jsou už nyní na nule."

Helena Horská,  foto: archiv Heleny Horské
Připomeňme, že fakticky se úrokové sazby pohybují na 0,05 procenta, jde ovšem o technickou nulu. Pokles cenové hladiny ekonomika vnímá negativně, i když to může být na první pohled pozitivní, klesnou totiž ceny zboží. Proč je inflace tak důležitá, vysvětlila v České televizi hlavní analytička Raiffeisenbank Helena Horská:

"Česká národní banka čeká výrazné zpomalení, ne-li zápornou inflaci na začátku příštího roku. Pokles průměrné cenové hladiny v ekonomice je obecně vnímán jako velmi negativní věc. Zvlášť pokud by měla trvat více než dva nebo tři měsíce. Pokles cen znamená, že lidé sice ušetří, nicméně mohou spoléhat na to, že příští rok ušetří ještě více a omezí svoji spotřebu. Místo očekávaného oživení ekonomiky bychom mohli mít opět nějaké problémy se spotřebou."

Ekonom Conseq Investment Management Petr Zahradník intervence vítá.

Petr Zahradník,  foto: Noemi Holeková
"Přestože se na první pohled může zdát i ve světle dat o zahraničním obchodu, který vykázal opět výrazný přebytek, že by naše měna měla spíše tendovat k posílení, tak si myslím, že právě v dané kondici udělat něco s kurzem má stimulační charakter. S měnovými podmínkami vnitřními už v podstatě nic dělat nemůžeme. Úrokové sazby jsou blízké nule. Inflace, respektive inflační výhled je velmi příznivý. Před rokem, před dvěma, kdy inflace převýšila i 3 %, samozřejmě k tomuto kroku nebylo možné přistoupit. Nelze Českou národní banku obviňovat z takzvaných soutěživých devalvací, což byla praxe devadesátých let a předcházejícího období, kdy některé země si právě díky v uvozovkách umělému změkčování kurzového prostředí zlepšovaly konkurenceschopnost. V České republice to není obvyklé. "

Kurz koruny chce Česká národní banka pomocí intervencí držet poblíž hladiny 27 Kč/EUR. Co intervence v ekonomice prakticky způsobí a jak pomohou ekonomice, to řekl ve vysílání Českého rozhlasu ekonom Petr Zahradník.

Foto: Khalil Baalbaki
"Myslím si, že za prvé to dodá vývozní stimul. Za druhé to může zvýšit atraktivnost aktiv České republice pro zahraniční investory, nepřicházejí noví. A za třetí si myslím, že to může mít vliv i z hlediska strukturálního, z hlediska toho, že se tím bude na jedné straně stimulovat domácí výroba, protože import tím bude zdražen. Dovozy jak spotřebitelské, tak investiční budou dražší a vytváří se tím ochranný polštář i pro tuzemské výrobce a pro tuzemské spotřebitele."

Podle analytiků by ale mohly zdražit pohonné hmoty a zvýšit ceny řady dovážených produktů. Možná se to dotkne už předvánočního trhu se zbožím. Slabší kurz podle centrální banky ale podporuje české vývozy, a tím roste konkurenceschopnost a ziskovost podniků a i jejich ochota investovat. Pokles kurzu české měny by se výsledně mohl projevit v tvorbě nových pracovních míst. Čeští exportéři krok banky přivítali, říká předseda Asociace exportérů Jiří Grund.

Jiří Grund,  foto: Konference s.r.o.
"Naše měna potřebuje oslabit, aby naši exportéři při oživení, které teď očekáváme, nepřišli o peníze. Je to výborný krok, my to vítáme."

Exportérům obecně vadí především rozkolísanost kurzu. Toto opatření bude znamenat ustálení blízko určité konkrétní hodnoty. Jak slabá koruna ovlivní exportéry, shrnuje Luděk Niedermayer.

"Oslabení kurzu pomáhá vývozcům. Také pomáhá firmám, které prodávají na domácím trhu, protože zdražuje dovozy. Ovšem zároveň velká řada velkých vývozců si kurz dopředu zajišťuje a v případě, kdy příjmy z exportů má obrazně řečeno firma prodané bance, tak dopad toho opatření tam nebude. Začne se promítat až do nově uzavřených obchodů. Stejně tak dovozci, kteří si kurz zajistili, také nebudou muset zdražovat zboží, stejně tak jako nebudou zdražovat zboží, které už zaplatili nebo jehož cenu v korunách už stanovili. Takže ten náběh bude pomalý a bude ho trochu komplikovat to, že nepochybně v průběhu příštího roku budou růst spekulace, kdy centrální banka tuto svojí politiku ukončí a co se poté s kurzem stane."

Miroslav Singer,  foto: Filip Jandourek
Vzhledem k tomu, že národní banka intervenuje proti koruně, tak není omezená výší devizových rezerv. Prodává totiž koruny, které může tisknout neomezeně a devizové rezervy si intervencemi zvyšuje. Guvernér ČNB Miroslav Singer potvrdil, že centrální banka je schopna působit na devizovém trhu neomezeně.

"Centrální banka může tento typ operací opravdu provádět neomezeně, jak správně říká pan guvernér. Kupuje z trhu eura a zároveň za eura dává koruny, které si centrální banka obrazně řečeno sama tiskne. Čili tady žádné technické omezení není. Zároveň ovšem centrální banka jasně řekla, že s touto politikou skončí v okamžiku, kdy uvidí, že inflace roste a dokonce že s tou politikou kurzových intervencí skončí dříve, než začne zvyšovat úrokové sazby."

Luděk Niedermayer,  foto: Anna Duchková
Podle Luďka Niedermayera přišly intervence nevhodně v době, kdy je česká ekonomika na vzestupu.

"Řada ekonomů se dívá na politiky centrálních bank v době po krizi jako na snahu ve spolupráci s vládou vrátit ekonomiky zpět na dráhu alespoň nějakého ekonomického růstu, který je užitečný jak pro společensky-ekonomický vývoj země, tak také pro fiskální konsolidaci. Kdybychom se na to dívali takhle, tak lze určitě říci, že takto razantní opatření by se naší ekonomice mnohem víc hodilo v minulých letech, než nyní. kdy se, jak se zdá, naše ekonomika díky obratu ekonomické aktivity v Evropě postupně obrací směrem k oživení. Z tohoto pohledu je to časování překvapivé, musíme ale vzít v úvahu, že centrální banka zdůvodňuje své opatření zcela jiným způsobem."

Václav Klaus,  foto: Filip Jandourek
Bývalý prezident Václav Klaus považuje zahájení devizových intervencí za chybný a riskantní krok. Českomoravská konfederace odborových svazů je považuje za velmi problematické. Petr Zahradník shrnuje, jak se vyvíjely kurzy české koruny v průběhu času a dodává, že navržený kurz 27 korun za euro je odpovídající.

"Když se podíváme na nejsilnější hodnotu, kterou koruna vůči euru vykázala někdy v letech 2007 nebo přelom roku 2007-2008, tak atakovala úroveň 23. V té době byly podepisovány - zejména ze strany exportérů - nejrůznější trutnovské a jiné výzvy o tom, že kurzové podmínky likvidují český export. Když bylo euro v roce 1999 spuštěno, v té době byl kurz naší měny vůči euru nějakých 37 korun. Následně poté koruna ještě mírně oslabila. Jinými slovy z historického pohledu i těch 27, (z krátkého historického pohledu necelých 15 let) těch 27 je v podstatě asi jakási rovnovážná úroveň mezi tím, aby nedocházelo na jedné straně k oslabování konkurenceschopnosti z hlediska exportu. Na druhé straně, aby opravdu docházelo k vytváření podmínek pro životaschopný export, a na druhé straně, aby se například prováděla ta takzvaná importní substituce. To znamená, aby se nedovážely věci ze zahraničí, které by se za jiných podmínek v České republice daly vyrobit."