Celodenní déšť dnes předčasně ukončil festival Porta 2005

Celodenní déšť v úterý předčasně ukončil 39. ročník festivalu trampské, folkové a country hudby Porta 2005, která se od soboty konala v Jihlavě. Závěrečná Dvorana Porty, během níž se měli představit letošní držitelé Porty a řada hostů, se proto odehrála v komorních a improvizovaných podmínkách. "Zapnout provlhlá elektrická zařízení by bylo o život," řekl ČTK dramaturg Porty Zdeněk Schwager.

Vítězi letošního ročníku festivalu se staly folkové duo Nestíháme z Nelahozevsi a Prahy, pardubická skupina Marien, pražská sestava My3.AVI a pražské duo Barbora Koubová a Patrik Henel. Během hlavních večerních koncertů diváci slyšeli 18 soutěžních kapel, které doplnily další dvě z odpoledních semifinálových koncertů. Navíc se v recitálech představilo kolem dvou desítek hostů. Největší aplaus a ovace vestoje sklidilo neplánované vystoupení skupiny Iyasa z afrického Zimbabwe. Hudebníci po nedělním dopoledním vystoupení dostali okamžitě pozvání i na večerní koncert.

Mimo hlavní scénu se festivalové koncerty odehrávaly na dvou vedlejších pódiích. Jedno z nich bylo letos poprvé v atraktivním prostředí africké vesničky v areálu nedaleké zoologické zahrady. "Ve spolupráci se zoo se tam podařilo vytvořit úžasné prostředí, z něhož jsou nadšeni muzikanti i diváci," řekl ČTK Schwager.