Pražské jaro on-line

Hudební festival Pražské jaro se sice bude konat už po sedmdesáté šesté, nicméně s jistotou můžeme říct, že tento ročník bude úplně jiný. Bude to online festival. Všechny koncerty se budou živě přednášet po internetu. Posluchačů v koncertních sálech bude výrazně méně, zato se koncerty špičkových umělců a ansámblů budou moci potěšit milovníci hudby doslova z celého světa.

Festival bude unikátní i proto, že právě Pražské jaro bylo v České republice vybráno jako pilotní projekt možného fungování kultury v covidové době. Na čtyři vybrané koncerty budou přece jen vpuštěni diváci, kteří ale budou povinni den před koncertem podstoupit PCR test k vyloučení infekce.

V programu najdeme světoznámá jména jako Ion Marin, Mark Wigglesworth, Huelgas Ensemble, Kiya Tabassian nebo Garrick Ohlsson a samozřejmě také špičkové domácí umělce jako je třeba soubor Collegium 1704.

Collegium 1704 | Foto: Luděk Sojka,  Collegium 1704

Právě ansámblu Collegium 1704 Václava Lukse pořadatelé nečekaně svěřili úvodní koncert. Proč je to překvapivé? Program zahajovacího koncertu je totiž daný. Festival vždy otevírá Má vlast Bedřicha Smetany. Collegium 1704 je jedním z nejlepších interpretů staré hudby, a proto hudba vrcholného romantismu tedy znamená pro orchestr velké vybočení z jeho tradičního repertoáru, kterým je především barokní hudba. Nabídka zahájit Pražské jaro navíc přišla až v březnu, tedy pouhé dva měsíce před festivalem. Ansámbl musí pro tuto příležitost významně zvýšit počet muzikantů, kteří mají naopak zkušenosti s hudbou 2. poloviny 19. století. Když herec dostane ve filmu roli, která je v přímém protikladu k tomu, co hrál dříve, říká se tomu „protiúkol“. Právě před takovým protiúkolem teď stojí Colleguim 1704. Jak si s tím poradí, můžete sledovat na https://festival.cz/koncerty/zahajovaci-koncert-25/.

klíčové slovo:
spustit audio