Cena ministra kultury pro krajana Jiřího Suchánka

Pavel Dostál

Českému krajanu Jiřímu Suchánkovi udělil ministr kultury Pavel Dostál nejvyšší resortní vyznamenání za propagaci české kultury. Dostál tak ocenil, že Jiří Suchánek dlouhá léta organizuje vystoupení českých umělců ve Spojených státech a Kanadě. Předání ceny natáčela pro Radio Praha Milena Štráfeldová:

Terasy pražského Mánesa se ve středu v podvečer zaplnily známými osobnostmi ze světa populární hudby. Rocker Petr Janda, zpěvák Václav Neckář, herec Jiří Krampol a desítky dalších se tu zúčastnili slavnostního předání ceny Artis Bohemiae Amicis, kterou Jiřímu Suchánkovi, majiteli věhlasné české resturace Zlatá husa v New Yorku, předal ministr kultury Pavel Dostál:

"V New Yorku je takový jeden obyčejný hostinský, který šíří slávu české kultury, mnohé z vás podpořil v jejich prezentaci ve Spojených státech. Tomuto člověku bych chtěl společně s vámi dneska zatleskat."

Jiří Suchánek emigroval z Československa po sovětské invazi a v Americe již dlouhá léta organizuje vystoupení českých hvězd populární hudby. Pořádá tu nejen pravidelné Country festivaly, ale díky němu mohli před dvěma lety v prestižní newyorské Carnegie Hall jako vůbec první popoví zpěváci ze střední Evropy vystoupit i Karel Gott a Helena Vondráčková. Ceny od ministra Dostála si Jiří Suchánek velmi váží:

"Já vám k tomu můžu říct jen tolik, že se budeme snažit, pokud nám zdraví dovolí, abychom pokračovali v našich kulturních pořadech, abychom ještě víc zviditelnili tuto republiku po Spojených státech a Kanadě."

Nejen koncerty populární hudby, které Jiří Suchánek pořádá, ale i samotná jeho restaurace v neworském Queensu je centrem krajanského života. Jejími pravidelnými hosty bývají režisér Miloš Forman, zpěvák Waldemar Matuška, krasobruslařka Ája Vrzáňová nebo hokejisté Jaromír Jágr a Dominik Hašek. Několikrát tu, přímo na jejích prknech, vystupovali i herci z Divadla Ypsilon.