Centrála proti organizovanému zločinu upozornila na proruské informační operace, loni obvinila víc než 300 lidí

Na veřejnou debatu v Česku cílí informační operace, jejichž cílem je omezit pomoc Ukrajině, vyplývá z výroční zprávy Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) za loňský rok. K migraci uvedla, že Česká republika je pro běžence z Blízkého a Středního východu nadále především tranzitní zemí. NCOZ loni zahájila trestní stíhání víc než 300 lidí a 45 firem, převahu měly případy hospodářské kriminality a korupce. Hodnota policií v trestním řízení zajištěného majetku loni stoupla na 6,37 miliardy korun z 5,22 miliardy o rok dřív.

Informační operace v Česku chtějí podle výroční zprávy demoralizovat veřejnou debatu tak, aby v ní bylo možné šířit ruský pohled na válku na Ukrajině. Takzvané hybridní hrozby zesilují také v dalších evropských státech. "Společný evropský trend představuje stále častější zapojování místního obyvatelstva či lokálního kriminálního prostředí do širokého spektra činností - od aktivního zjišťování informací z daného státu a tipování cílů přes vytváření různých forem nátlaku na vybrané osoby například z exilové diaspory až po přímé útoky na infrastrukturu či veřejná místa," napsala NCOZ.

Metoda, pomocí které se jedinec do aktivit zapojuje, je podle centrály podobná taktice, kterou používají k radikalizaci islamisté. Při využití internetu není nutná fyzická přítomnost operativce, který takového člověka řídí. "Elektronické převody peněz usnadňují financování takovýchto operací," doplnila NCOZ. Konfrontace s Ruskem kvůli válce na Ukrajině podle centrály významně zvyšuje riziko demonstrativních útoků s cílem vzbudit v obyvatelstvu pocit ohrožení.