Překvapivý verdikt - 'vor v zakoně' byl osvobozen

Foto: ČTK

Údajný vůdce ruskojazyčné mafie Armén Soghojan je na svobodě a byl propuštěn z vazby. Soud překvapivě vynesl osvobozující verdikt, ačkoliv státní zástupce navrhoval 25 let.

Městský soud v Praze nepravomocně zprostil Andranika Soghojana  (uprostřed) obžaloby z osnování vraždy arménského podnikatele,  foto: ČTK
Vor v zakoně - tak bývá označována vysoká kriminální autorita zločineckých skupiny ze zemí bývalého Sovětského svazu. Podle soudního spisu jím byl Armén Andranik Soghojan. Spolu s několika dalšími čelil obvinění z toho, že usiloval o život arménského podnikatele.

Kauza začala už v roce 2007, kdy byl zastřelen řidič společnosti Sazka. Jak vyšlo najevo, stalo se tak omylem a nebyl to první omyl najatého vraha Ukrajince Timura Treťjakova. Poprvé se spletl už na Václavském náměstí, kde pobodal jiného muže z Arménie - tomu život lékaři zachránili. Pak se spletl podruhé a zastřelil řidiče Sazky, který právě přijel luxusním vozem ředitele. Treťjakova loni soudy potrestaly 22 lety vězení. Teď stála před soudem skupina údajného objednavatele Soghojana a očekávaly se rovněž vysoké tresty. Proces probíhal za mimořádných bezpečnostních opatření. Agenti totiž varovali, že Soghojana chtěli jeho spolupracovníci z podsvětí násilně osvobodit přímo z vazby. Z případu byl také vyloučen jeho advokát a obviněn z podplácení. Soud však překvapivě vynesl osvobozující verdikt. Jeden ze Soghojanových obhájců Martin Klimo rozsudek uvítal.

"Jsem po celou dobu vyšetřování přesvědčen, že Andranik Soghojan není vorem v zakoně a jsem přesvědčen o jeho nevině."

Foto: ČTK
Obhájce argumentoval i tím, že 'vor v zakoně' nesmí mít podle nepsaných pravidel rodinu, což jeho klient má. Soudce své rozhodnutí zdůvodnil především nevěrohodností klíčového svědka. Ten měl sám prsty v incidentu pobodaného na Václavském náměstí a navíc začal svědčit až poté, co byl zadržen a obviněn. Nikdy nebyla ověřena jeho identita, v neprospěch svědka hovořil i znalecký posudek psychologa. Navíc arménský podnikatel, který měl být zlikvidován, popřel, že by mezi ním a obžalovanými byly nějaké spory. Státní zástupce Vladimír Mužík se na místě proti všem zprošťujícím výrokům městského soudu odvolal.

"Zde dochází k zajímavé paradoxní situaci. Ačkoliv případ nebyl ukončen, tak na základě nálezu Ústavního soudu dochází k tomu, že obžalovaní jsou propuštěni z vazby a i kdyby byli desetkrát posléze uznáni vinnými, přesto mají právo být na svobodě."

Státní zástupce Mužík připustil, že od začátku věděl, že je situace důkazně komplikovaná. Přesto neskrýval své rozladění. Soud spolu se Soghojanem okamžitě propustil z vazby i čtyři další členy ruskojazyčné skupiny. Stalo se tak právě na základě rozhodnutí Ústavního soudu z dubna letošního roku. Soud tehdy zrušil spornou část trestního řádu a nařídil, že obžalovaný bude vždy po vydání zprošťujícího rozsudku neprodleně propuštěn z vazby.