Cenu projektu Česká hlava získal i virolog Mikuláš Popovič z Marylandské univerzity

Mikuláš Popovič z Ústavu lidské virologie při Marylanské univerzitě v USA

V pondělí 18. listopadu byly v Praze uděleny prestižní ceny Česká hlava. Cenu "Patria" získal Mikuláš Popovič z Ústavu lidské virologie při Marylanské univerzitě v USA. Byl tak oceněn jeho dlouhodobý výzkum viru HIV. Profesor Popovič díky svým objevům určil retrovirového původce onemocnění AIDS a jako první prokázal podmínky, za kterých se HIV může šířit.

Profesor Mikuláš Popovič se narodil jako československý občan v tehdejší Podkarpatské Rusi. Vystudoval medicínu v Bratislavě a v 80.letech odešel na stipendium do USA. Vzhledem k problémům spojených s návratem do vlasti se rozhodl do USA emigrovat. S vlastí zůstal přesto v úzkém kontaktu a stal se mimo jiné zahraničním členem Učené společnosti ČR.

Jeho první objev prokázal odpovědnost lidského retroviru za vznik leukémie dospělých T buněk. Od tohoto zjištění vedla cesta k určení retrovirového původce onemocnění AIDS. Prof. Popovič jako první prokázal podmínky, za kterých se HIV může kvantově šířit. Tohoto zjištění bylo využito pro sestavení prvního diagnostického testu pro HIV infekci. Tento diagnostický test, který byl rychle zaveden zvláště v USA, zabránil tomu nejhoršímu šíření HIV infekce v důsledku infuze krevních preparátů. Prof. Popovič má na svém účtě řadu dalších objevů zaměřených na poznání HIV viru a dodnes na problematice HIV a dalších retrovirových lidských onemocnění aktivně pracuje.

Prof. Popovič získal čestnou oborovou medaili J.E. Purkyně. České hlavy, kterým se také říká "české Nobelovky", se udílejí v rámci projektu, který vláda vyhlásila v roce 2002 na podporu vědecké a technické inteligence. Laureáti si rozdělí téměř dva miliony korun.