Ceny krajanského festivalu si odvezli krajané ze Srbska a Ukrajiny

7. ročník krajanského festivalu v Praze

Krojovaným průvodem po pražských Hradčanech skončil v neděli 7. ročník Mezinárodního krajanského festivalu. V jeho pěvecké soutěži zvítězil soubor Bella Musica ze srbské Bele Crkve, vítězem taneční soutěže se stal soubor Studánka z ukrajinské Mykolajevky. Zvláštní ocenění si odvezl soubor divadelních ochotníků z francouzské Provence za představení o Terezíně.

Muzikanti, tanečníci i zpěváci ve vyšívaných krojích a s praporci českých krajanských spolků z Ukrajiny, Chorvatska a Srbska zaplnili v neděli před polednem prostranství u sochy T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí v Praze. A už posedmé tu zazněla Masarykova oblíbená píseň Ach, synku, která tradičně uzavírá Mezinárodní krajanský festival. Letos na něj podle organizátorů přijelo kolem tří set účastníků.

Samotný festival byl slavnostně zahájen už v pátek v budově Senátu ČR. Rovněž v pátek proběhla v kostele sv. Martina Ve zdi ekumenická bohoslužba. Poté se krajané představili na pódiu v pražských Dolních Chabrech. Tam byla večer také uvedena premiéra divadelního představení Nezapomeneme o Terezíně, se kterým do Prahy přijel česko-francouzský ochotnický spolek Memories z francouzské Provence.

Hlavní festivalový den proběhl v sobotu v Thomayerových sadech na Praze 8, kde se na otevřeném pódiu střídaly folklorní soubory a pěvecké sbory z Ukrajiny, Chorvatska a Srbska. Přijeli sem krajané například z ukrajinského Lvova, Žitomyru, Oděsy, Mykolajevky, ze srbské Bele Crkve i chorvatského Bjelovaru. Ukázku ze svého představení o holokaustu v Terezíně tu předvedli i čeští krajané z Francie.

Soubor Studánka  | foto: Milena Štráfeldová

V neděli, po slavnostním průvodu, byly v Toskánském paláci v Praze vyhlášeny letošní festivalové ceny. V pěvecké soutěži zvítězil soubor Bella Musica ze Srbska, druhé místo obsadili krajané z chorvatského Bjelovaru a jako třetí se umístil pěvecký sbor z ukrajinského Žitomyru. Vítězem taneční soutěže se stal soubor Studánka z ukrajinské Mykolajevky, druzí byli krajané z České rodiny Oděsa a na třetím místě opět bjelovarský soubor z Chorvatska. Zvláštní ocenění si odvezli krajané z Provence.

Program i účast souborů letošního ročníku festivalu sice podle jeho pořadatelů z občanského sdružení Sedm paprsků poznamenaly úspory, organizátoři museli vystačit s dvousetisícovou dotací ministerstva zahraničních věcí, na úrovni samotných souborů se to ale nijak nepodepsalo. Ta naopak z roku na rok stoupá. A krajané sami přiznávají, že účast na pražském festivalu je pro ně v jejich celoroční práci velkou motivací.