Ceny za šíření dobrého jména země putují do 12 států

Ceny za šíření dobrého jména České republiky si ve čtvrtek z Černínského paláce odnesli čeští krajané či přátelé české kultury, vědy i politiky. Ceny Gratias agit, které udílí ministerstvo zahraničí, putují do 12 zemí čtyř kontinentů. Za všechny oceněné poděkoval Tomáš Baťa mladší, když ministra Cyrila Svobodu ubezpečil, že lidé, podobní těm nyní oslavovaným, budou šířit dobré jméno České republiky i v budoucnu.

Vedle Bati dostal cenu například spisovatel a bývalý diplomat Viktor Fischl, který si však pro ni ze zdravotních důvodů nemohl přijet. "Mám z toho velkou radost jako ze všeho, co mi připomíná Českou republiku a to, že Česká republika myslí na mě," řekl tento týden ČTK Viktor Fischl z Izraele, kde žije. Kromě dalších tří laureátů si všichni ceny od ministra Svobody osobně převzali.

"Dobré jméno České republiky netvoří její poloha nebo její krásy, jsou to lidé, kteří se o její dobré jméno zasloužili a jejichž dílo je dobré," řekl Svoboda. "Ti lidé bohužel stále tvoří menšinu ve společnosti a byly doby, kdy byli dokonce na jejím okraji," připomněl Svoboda. Spolu s těmi, kteří dobré jméno republiky tvořili, lidé v zahraničí její dobré jméno šířili; díky oběma nyní můžeme žít ve svobodné a demokratické zemi, dodal.