Slavná pěvkyně Magdalena Kožená slaví kulatiny

Magdalena Kožená

S francouzským repertoárem zazářila na letošním Pražském jaru. Rodačka z Brna patří dlouhé roky k nejvýznamnějším mezzosopranistkám současnosti, je držitelkou řady českých i zahraničních ocenění. 

Stěžejní místo v reperoáru Magdaleny Kožené patří písňové tvorbě. A právě s tou vystoupila na Pražském jaru spolu s oceňovanou japonskou klavíristkou Mitsuko Uchidou. V Rudolfinu postupně zazpívala písňové cykly od Clauda Debussyho Tři Bilitiny písně, Pět Baudelairových básní a Zapomenuté arietty. Jako přídavek nabídla píseň Lavečka od Leoše Janáčka.

Magdalena Kožená | Foto: Petr Veber,  Český rozhlas

Magdalena Kožená žije dlouhé roky v Berlíně spolu s manželem, světoznámým britským dirigentem Sirem Simonem Rattlem. Ale do Čech se pravidelně vrací a je dodnes patronkou projektu ZUŠ Open, tedy systému lidových škol umění, o kterém tvrdí, že je naprosto unikátní. Ona sama do „lidušky“ chodila. Později vystudovala konzervatoř v Brně a poté absolovovala u Evy Blahové na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. Úspěšnou kariéru Magdalena odstartovala absolutním vítězstvím v roce 1995 při Mozartově hudební soutěži v rakouském Salcburku.

Magdalena Kožená a její projekt ZUŠ Open | Foto: ZUŠ Open

Její první deska u Deutsche Grammophon s českým písňovým repertoárem (Dvořák, Janáček, Martinů) získala v roce 2001 cenu Gramophone Solo Vocal Award. Její sólové CD nazvané prostě Monteverdi bylo nominováno na nejlepší Klasické vokální sólo album cen Grammy 2016. Za své nahrávky získala pěvkyně prakticky všechna významnější ocenění udělovaná hudebními časopisy, je pravidelným hostem předních světových operních i koncertních pódií.

Magdalena Kožená je Rytířem řádu umění a literatury Francouzské republiky, převzala Cenu ministra zahraničních věcí Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky, Zlatou medaili za zásluhy na poli umění od Mezinárodního výboru washingtonského Kennedyho centra pro umění a společně s manželem také čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických v Brně.

klíčové slovo:

Související

  • Hity klasické hudby

    Česká klasická hudba je nejen součástí kultury, historie národa, ale doslova české duše. V letošním roce jsme pro vás připravili cyklus známých hitů české klasické hudby.