"Doma mluvíme česky." Honorární konzul ČR v Betlémě pomáhá českým krajanům a podnikatelům

Samir Yousef Salim Hazbun

Samir Hazbun, který získal cenu Gratis Agit, působí od roku 2014 jako honorární konzul ČR v Betlémě. Přednášel na palestinských univerzitách a je předsedou Betlémské obchodní a průmyslové komory.

A navíc mluví dobře česky, protože v Praze studoval. Jak na dobu studií vzpomíná?

"Velice dobře. Vzpomínám na hodné lidi a kamarády na Vysoké škole ekonomické. Nikdy nezapomenu na moji učitelku češtiny, paní Řehořovou z Teplic. Bydleli jsme tam na ulici Karla Čapka v roce 1973. Od té doby jsem věrný České republice a jejím lidem."

Na to, jak je to dlouho, jste si uchoval skvělou češtinu.

"Čeština je těžká, ale snažíme se. Doma mluvíme jenom česky. Pomáhá mi, že moje manželka je Češka. Pořídili jsme si i satelit na české stanice. Založili jsme menší spolek, kde se snažíme mluvit česky. A prohlubujeme také spolupráci s různými českými podnikateli. A to je nejlepší způsob pro zlepšení jazyka a vztahů."

Vy jste pracoval v obchodní společnosti, která se zaměřovala na Česko.

"Ano, máme v arabštině přísloví, které říká: kdo pije ze studny, nehází tam kámen. Já jsem studoval v Česku a jsem vděčný za tuto možnost. Nejlepší způsob splatit dluh za možnost studia, je prohlubování spolupráce v různých sférách. Máme pět českých podnikatelů, kteří mají zastoupení na palestinských územích. Jejich produkty se dají najít na našich trzích. Doufám, že to ještě vylepšíme. Máme tu i pivo, které se podobá českému pivu."

 Samir Yousef Salim Hazbun | Foto: Martin Vaniš,  Radio Prague International

Je složité pro firmy etablovat se na palestinských územích?

"Politická situace je těžká a kvůli tomu myslím, že to komplikuje obchodní vztahy. Ale kdo má vůli, tak se daří. Obchod je buď zisk nebo ztráta. V našem případě mají většinou zisk. Jsme pyšní, že přišli a prodávají své produkty. A to je nejlepší způsob, aby lidé poznali Česko."

Vy jste se stal honorárním konzulem, musel jste už řešit nějaké složité události?

"Věnuji se českým občanům žijícím na palestinských územích, nebo turistům, kteří tam přijdou. Stalo se, že někdo ztratil pas nebo doklady, někoho okradli, ale všechno skončilo dobře. Vrátili se do Česka. Jsme tam od toho, abychom pomáhali. Když mluvím o palestinských územích, tak mluvím o západním břehu Jordánu. Žije tam málo, asi 15 českých občanů, ale turisty máme pravidelně. Já žiji v Betlémě. Každý týden nebo deset dní přijíždí jedna česká skupina, která je ubytovaná v našich hotelích a snažíme se jim věnovat, pokud potřebují jakékoliv věci."

V listopadu 2021 se Samir Hazbun podílel i na úspěšné návštěvě delegace senátního Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu, vedené místopředsedou Senátu Jiřím Oberfalzerem.