Češi jsou prý v EU vnímáni jako možné "riziko" pro euroústavu

Česká republika je prý v rámci institucí Evropské unie v souvislosti s otázkou budoucnosti evropské ústavy vnímána jako "riziková" země. V Bruselu údajně existují obavy, že by právě Češi mohli dokument odmítnout. V diskusním pořadu České televize Otázky to připustil bývalý český eurokomisař Pavel Telička.

K tomu, aby evropská ústava vstoupila v platnost, dokument musí ratifikovat všechny členské státy. Pokud se jediná země postaví proti, nemůže začít platit. ČR se zatím nerozhodla, jak by ratifikace měla proběhnout. Zatím se zdá, že většina politiků je pro to, aby o euroústavě rozhodl lidový plebiscit. Senátoři se ale před několika týdny přikláněli k tomu, aby o dokumentu rozhodoval parlament.

Bývalý eurokomisař kritizoval výroky některých politiků i ústavních činitelů týkající dokumentu. Euroústavu například rozhodně při své nedávné návštěvě Německa odmítl prezident Václav Klaus, který prohlásil, že není vůči ní kritický, nýbrž že je "stoprocentně proti". "Rozhodně bych nepodsouval prezidentovi negativní vztah k evropské integraci... ale říci (to) tak kategoricky ... je poněkud unikátní na evropské scéně," uvedl Telička.