Češi pomohou v Iráku s budováním vnitra a hasičského sboru

Na spolupráci při budování iráckého ministerstva vnitra a rekonstrukci tamního systému požární ochrany se v minulých dnech se svým iráckým protějškem Nurim al- Badranem dohodl český ministr vnitra Stanislav Gross. Řekl to v pondělí na ruzyňském letišti v Praze po svém příletu z Bagdádu.

"Byli jsme požádáni o vyslání expertů, kteří by pomohli s budováním nového iráckého ministerstva vnitra, protože to, co nabízí například Britové nebo Američané, to je pro iráckou stranu do značné míry nepoužitelné," prohlásil. USA ani Velká Británie totiž podle něj nemají zkušenosti s přebudováváním tohoto úřadu po pádu totalitního režimu. Gross také jednal s představiteli prozatímní koaliční správy (CPA).

Čeští experti tak kromě školení policistů a kriminalistů budou pomáhat i při budování zcela nové organizační struktury ministerstva vnitra a policie. "My už tam několik svých příslušníků máme, kteří se na tom podílí," poznamenal Gross. V současnosti je v Bagdádu přibližně 20 českých pracovníků ministerstva vnitra, ti se ale také podílejí na ochraně českých diplomatů a budov, kde pobývají. Jejich mise bude zřejmě trvat i v příštím roce.