Talabání v Praze zve podnikatele do Iráku

Irácký prezident Džalál Talabání, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Irácký prezident Džalál Talabání je na třídenní návštěvě České republiky. V Praze zahájil svoji evropskou cestu, která bude pokračovat ve Velké Británii a Rakousku. Při jednáních s českými politiky zdůraznil zájem o vzájemnou spolupráci obou zemí.

Irácký prezident Džalál Talabání,  foto: ČTK
Irácký prezident Džalál Talabání je na třídenní návštěvě Prahy. Česko je první evropskou zemí, kam v roli hlavy státu zavítal. Vyjádřil dík za podporu, kterou mu Praha poskytovala v době, kdy zastupoval opozici. Na setkáních s prezidentem Klausem a premiérem Paroubkem pak zdůraznil aktuální zájem Iráku o posilování vzájemné spolupráce obou zemí.

"Co se týče ekonomických a politických aspektů spolupráce, my jsme dali jasně najevo, že si přejeme širokou a různorodou spolupráci s Českou republikou, v oblasti hospodářské, obchodní, vojenské, politické, kulturní - a současně bychom uvítali, aby se více firem a společností prezentovalo v Iráku, aby tam působily. České firmy mají veškerou naši podporu. Dovolte, abych při této příležitosti pozval české firmy k nám do Iráku," uvedl Talabání.

Irák má například velký zájem na tom, aby česká vojenská policie i nadále školila irácké kolegy. Posilování kontaktů s Českou republikou jsou v souladu se obecným úsilím Irácké vlády o navazování vztahů s evropskou demokracií. Tento zájem potvrzuje Talabání také v otázce přijetí Turecka do Evropské unie. S Václavem Klausem se shodli na tom, že by se unie měla přijetím této islámské země nadále vážně zajímat.

Irácký prezident Talabání při setkání s Václavem Klausem,  foto: ČTK
"Já jsem pochopil z jeho strany, že Irák si přeje, aby došlo ke vstupu Turecka do Evropské unie, aby hranice evropanství, evropské kultury, evropské demokracie se posunula až k nim,"řekl po setkání český prezident. Sám za sebe dodal:

"Já podporuji zahájení jednání o členství s Tureckem, protože se mi nelíbí pokrytectví některých dnešních evropských politiků. Protože ti způsobili, že mnoho tureckých politiků nainvestovalo do členství v Evropské unii svůj veškerý politický kapitál a teď jim říci ne by znamenalo obrovskou destabilizaci."

V úterý se prezident Talabání setkal i s českým ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou a převzal o něho zrestaurované vzácné dokumenty irácké historie, například zakládací listiny iráckého království, které byly poškozeny při dobývání Bagdádu a jichž se následně ujali čeští restaurátoři.