Češi přesvědčivě pro EU

Čeští voliči přesvědčivě schválili vstup země do Evropské unie. K historickému referendu přišlo přes 55 procent voličů, pro přičlenění k evropskému společenství se vyslovily více než tři čtvrtiny z nich. Výsledek uvítali nejen obhájci unijního členství v Česku, ale i představitelé unie.

Výsledek referenda je dobrou zprávou pro vládní koalici ČSSD, KDU-ČSL, která se po loňských parlamentních volbách semkla kolem směřování země k Evropské unii. Premiér Vladimír Špidla označil výsledek za definitivní tečku za výsledky druhé světové války, která vedla k rozdělení Evropy. "Vstoupili jsme opět do časů, v nichž jsme byli silní, kdy naše příležitosti byly velké a záleželo jenom na nás," uvedl Špidla.

Rozhodnutí voličů přivítala také ODS, která přes výhrady k unii doporučila hlasovat pro vstup. Podle ODS výsledek plebiscitu posiluje českou pozici a umožní zemi aktivně se spolupodílet na utváření budoucí evropské architektury. Představitelé KSČM, která jako jediná parlamentní strana doporučila hlasovat proti EU, prý berou výsledek realisticky. "U nás žádné rozčarování, bereme to jako realitu," řekl místopředseda komunistů Vlastimil Balín. Mezi euroskeptiky vládla po oznámení výsledků referenda skleslá nálada. Myslí si, že rozhodnutí voličů přinese Čechům ekonomické problémy.

Jasným a hlasitým "ano" členství v EU se český lid připojil ke svým sousedům ve střední Evropě a svobodně rozhodl ukončit desetiletí rozkolů a dosáhnout míru, stability a blahobytu na našem kontinentu, uvedla ve svém prohlášení Evropská komise. Tento výsledek je podle ní třeba chápat především jako úspěch, kterého dosáhla sama česká společnost. Za "velké vyjádření důvěry Čechů v Evropu zítřka" označil výsledek referenda předseda Evropského parlamentu Pat Cox.

Česko je po sobotě sedmou kandidátskou zemí, která přistoupení k unii schválila. V porovnání s výsledky plebiscitů v šesti postkomunistických zemích je na posledním místě co do počtu zastánců vstupu. Největší podporu měl procentuálně vstup do EU na Slovensku, kdy kladně hlasovalo 92,5 procenta voličů. V českém referendu to bylo 77,3 procenta voličů.