Volby do Europarlamentu jsou u konce, zaznamenaly rekordní účast

Volební místnost

Volební místnosti v Česku se už uzavřely a začíná sčítání hlasů. Výsledky však budou zveřejněny až v neděli těsně před půlnocí, teprve poté co odvolí zbytek EU. Podle prvotních odhadů lze soudit, že volby měly rekordní účast, která přesáhla vytouženou hranici 30 procent.

Foto: Hana Slavická,  Radio Prague International

Během pátku a soboty mohli čeští občané rozhodnout o zastoupení České republiky v Evropském parlamentu pro dalších pět let. Vybírat mohli dohromady ze 30 stran, hnutí nebo jiných uskupení. Favority jsou už tradičně strany, které mají své zastoupení i v Poslanecké sněmovně ČR. Lidé mají letos na výběr aktuálně 674 kandidátů, zvoleno jich může být jen 21. Své posty obhajuje ANO, ODS, Piráti, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a KSČM.

Pro účely voleb se po celém Česku otevřelo v pátek 14.800 volebních místností. Ty se v sobotu ve dvě hodiny odpoledne opět uzavřely a začalo sčítání hlasů. Na samotné výsledky voleb si ale bude potřeba počkat až do nedělních 23 hodin. Důvodem je celoevropský formát voleb. Některé státy volí své zástupce právě až v neděli a výsledky musí být podle předpisů zveřejněny hromadně.

Účast v tomto typu voleb nebývala nikdy vysoká, ještě nikdy nepřekročila hranici 30 procent. Podle vnějších pozorovatelů však letos tuto hranici přesáhlo mnoho volebních míst. Účast by tak předběžně měla být rekordně vysoká. Ve větší části Prahy by mohla dosáhnout až 40 procent. Letošní volby podle informací Policie ČR neprovázeli žádné incidenty či jiné problémy.

Foto: Hana Slavická,  Radio Prague International

Lidé mohli v ČR hlasovat do Evropského parlamentu celkově popáté. Celkově získá svůj mandát 21 českých poslanců. Tento počet je určen podílově podle celkového počtu obyvatel země. Nejvíce poslanců má Německo s 96 poslanci ze 720.

Po zveřejnění výsledků bude potřeba také vybrat českého eurokomisaře, který vystřídá Věru Jourovou v její funkci v Evropské komisi. Nového zástupce České republiky by mělo podle koaliční smlouvy nominovat hnutí STAN. Podle posledních informací zvažuje na pozici hned několik kandidátů.

klíčová slova:
spustit audio

Související