Češi volí do Evropského parlamentu, vysoká účast se nečeká

V Česku se otevřeli volební místnosti. Lidé v nich rozhodují o zastoupení Česka v Evropském parlamentu. Na výběr mají z více než 650 kandidátů ze 30 stran. Své místo obsadí ale jen 21 z nich. Vysokou volební účast však nelze očekávat, historicky nikdy nepřekročila hranici 30 procent.

Češi vybírají své zastoupení do Evropského parlamentu pro dalších pět let. Zvolit si mohou z velkého množství stran, hnutí nebo jiných uskupení. Celkem se jich k volbám přihlásilo 30. Největší šanci uspět a získat pro své uskupení křesla v parlamentu mají i podle sázkových kanceláří strany, které jsou zastoupeny v Poslanecké sněmovně ČR.

Pro účely voleb se otevřelo 14.800 volebních místností, které zůstanou otevřené až do pátečních 22:00. Po noční pauze budou opět aktivní v sobotu mezi 8:00 až 14:00. Výsledky voleb ale vzhledem k celoevropskému charakteru nebudou zveřejněny už v sobotu jak je zvykem, ale až těsně před nedělní půlnocí, kdy by měly být sečteny hlasy ze všech evropských zemí.

Ilustrační foto:  Alexis Haulot,  Europäisches Parlament/Europäische Union 2024

Evropské volby bývají tradičně spojovány také se spokojeností občanů se současnou politikou parlamentních stran. Vysokou účast však nelze očekávat. Historicky nikdy hranice volební účasti nepřekročila u eurovoleb 30 procent. Při minulém hlasování před pěti lety, využilo svůj hlas pouze 29 procent všech voličů.

Lidé mají letos na výběr aktuálně 674 kandidátů, zvoleno jich může být jen 21. Své posty obhajuje ANO, ODS, Piráti, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a KSČM.

V pátek z unijní dvacítky volí také Irové. Nizozemci už mají vybráno od čtvrtka. Volební maraton bude pokračovat v sobotu, kde se bude hlasovat kromě Česka také v Lotyšsku, na Maltě a na Slovensku. Zbývající členové EU čekají až na neděli. Výsledky budou známy po odhlasování ve všech jednotlivých členských státech v neděli večer.

Foto: Hana Slavická,  Radio Prague International

V Českém rozhlase proběhla těsně před zahájením voleb i poslední předvolební debata, ve které spolu hovořili lídři kandidátek nejsilnějších politických uskupení. Tématika se už tradičně stočila k otázkám války na Ukrajině a migračnímu paktu. Ani tato debata se neobešla bez hádek a vypjatých situací mezi jednotlivými účastníky.

V desítce měst a obcí v ČR se společně s eurovolbami rozhoduje také o místních referendech. Hlasuje se například o výstavbě průmyslové zóny na Karvinsku nebo stavbě větrných elektráren v Moravském Berouně. Aby byla jednotlivá referenda platná, musí se jich podle zákona zúčastnit alespoň 35 procent zapsaných voličů.

klíčová slova:
spustit audio

Související