Česká filharmonie volila tisíce kilometrů od domova

Česká filharmonie

Česká filharmonie je sice na uměleckém zájezdě v Japonsku, přesto až 80 procent jejích členů využilo možnosti hlasovat v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny. Členové orchestru však museli uletět tisíce kilometrů, aby se voleb mohli zúčastnit.

Pro hráče České filharmonie byla připravena zvláštní volební místnost v Kjótu. Podle manažera orchestru Roberta Hanče to byl nápad muzikantů, aby mohli hlasovat i na zájezdě. "Nejprve to vypadalo dosti beznadějně, nicméně se to nakonec podařilo," řekl k peripetiím, které předcházely hlasování. "Jsme každopádně rádi, že můžeme volit. Muzikanti to berou vážně a to dokazuje i volební účast. Je nás na zájezdu stovka a asi 80 lidí volí," řekl Hanč.

Muzikanti přitom nemuseli překonat jen únavu po dvacetihodinovém letu do Japonska, ale i další hodinu vlakem do Kjóta, kde byla pronajatá volební místnost. Tam už je čekala volební komise, urna i zástěna, jako kdekoliv při volbách v Česku. Fagotista Martin Petrák k tomu pro ČTK uvedl, že volit považuje za svou povinnost. „Kdo to nechá být, nemá zájem, jde sám proti sobě," řekl Petrák. Filharmonie už volila v cizině vícekrát, sám Petrák poprvé. Při jedněch z předchozích voleb, kdy orchestr hrál v Montevidea, si totiž nestačil vyřídit voličský průkaz. Tentokrát už byl na volby připraven.