Česká republika bude stát v konfliktu s Irákem na straně koalice

V případě vojenské operace bude stát Česká republika na straně koalice států, které podporují Spojené státy ve válce proti Iráku. Na středečním jednání se na tom shodla vláda. "Vláda chápe koaliční operaci jako poslední prostředek vedoucí k naplnění příslušných rezolucí Rady bezpečnosti OSN, avšak lituje, že se nepodařilo pro tento krok získat nový mandát OSN," řekl ministr zahraničí Cyril Svoboda v rozhovoru pro BBC.

Česká vláda je připravena poskytnout Iráku humanitární pomoc a podílet se na obnově země po vojenské operaci. Po jednání vlády to uvedl premiér Vladimír Špidla. Čeští vojáci se však nezúčastní přímo vojenské akce. V Iráku a dalších okolních zemích budou moci zasáhnout pouze v rámci humanitárních operací. To znamená, že mohou začít fungovat jen v případě, že budou použity zbraně hromadného ničení nebo bude podezření, že takové zbraně byly použity.

České ministerstvo zahraničí ve středu vyhostilo čtyři pracovníky iráckého velvyslanectví. Diplomaté mají opustit území České republiky do pátku 21. března. Tito Iráčané byli označeni za nežádoucí, proto byli vyhoštěni. "V úvahu jsme vzali mimo jiné informace našich zpravodajských služeb," řekl šéf resortu Cyril Svoboda.