Česká republika je připravena na nadcházející turistickou sezónu

Turisté v Praze na Staroměstském náměstí

Česká republika je stále bezpečná a zajímavá turistická destinace, říká ministerstvo pro místní rozvoj, které v těchto dnech zveřejnilo statistiky loňské turistické sezóny. Podle oficiálních údajů navštívilo Českou republiku v uplynulém roce na 90 milionů turistů. Více Jaromír Marek.

Nejvíc turistů přijíždí do České republiky už tradičně z Velké Británie, na dalších místech jsou turisté z Polska, Slovenska, Rakouska a Nizozemska. Turistický průmysl se za posledních deset let stal významnou součástí národního hospodářství. Téměř polovina příjmů v oblasti služeb je právě z cestovního ruchu. Počty turistů, kteří do Česka přijíždějí, jsou už pět let více méně stejné. Významný propad nebyl zaznamenán ani po událostech z 11. září, které velmi negativně ovlivnily cestovní ruch na celém světě. Přesto k některým dílčím propadům došlo i v České republice. Pokračujue náměstek ministra pro místní rozvoj Čestmír Sajda:

"Projevilo se to bezprostředně po 11. září rušením akcí a poklesem obsazenosti hotelů a největší dopad to mělo na národního leteckého přepravce ČSA, které měly málo klientů. To, co tento propad způsobilo, je nesrovnatelné s jakýmkoliv příkladem z minulosti a rovněž dopad bude dlouhodobější. Už dnes ale můžeme říci, že se opět výsledky v oblasti cestovního ruchu zlepšují."

Nejvíc turistů míří stále do Prahy. Častým cílem návštěv jsou i česká lázeňská střediska. Faktem je, že přesto, že kvalita služeb se pomalu dostává na obvyklou evropskou a světovou úroveň, existují i některé negativní aspekty, ať už jsou to nechvalně vyhlášení pražští taxíkáři nebo někde stále přetrvávající praxe dvojích cen.

"Pořád to někde existuje, ale nemyslím si, že je to neřešitelný problém. Je to i v jiných zemích a čas tuto praxi srovná. Ministerstvo pro místní rozvoj ani žádný jiný orgán státu na to žádný nástroj nemá. Ceny jsou smluvní a tento problém zlikviduje soutěž na trhu," řekl Radiu Praha náměstek ministra pro místní rozvoj Čestmír Sajda.