Česká republika vyšle do Afghánistánu polní nemocnici

Jaroslav Tvrdík, Foto: ČTK

Česká republika nejspíš vyšle do Afghánistánu polní nemocnici, která by se měla podílet na misi mírových sil ISAF. Na vyslání jednotky se v pondělí dohodli český ministr obrany Jaroslav Tvrdík a jeho britský protějšek Geoff Hoon. Pokud vyslání schválí vláda a Parlament, byla by polní nemocnice už druhou vojenskou jednotkou nasazenou v boji proti terorismu. Více Jaromír Marek.

Jaroslav Tvrdík,  Foto: ČTK
Skupina českých armádních expertů, kterou vede velitel 6. polní nemocnice Jindřich Sitta, už odcestovala do Kábulu, kde posuzuje možnost zapojení nemocnice do mezinárodních mírových sil ISAF. Jak uvedl ministr Tvrdík, polní nemocnice by se starala především o vojáky této mise. Další úkoly jednotky upřesnil ministr obrany Jaroslav Tvrdík.

"Nejedná se o nasazení jednotky pro operaci Trvalá svoboda, ale pro operaci OSN ISAF. Poptávka je po jednotce zdravotnického zabezpečení, ale nejedná se jen o rozšíření kapacit pro potřeby vlastního kontingentu, ale především se bude jednat o posílení podpory civilní vlády."

Termín a místo nasazení budou známy až po návratu expertního týmu z Kábulu. Počet zdravotnického personálu bude záviset na potřebách operace. Zvažuje se i možnost nasadit speciální síly k ochraně nemocnice.

"Nejdražší na této misi je vlastní přeprava jednotky a její působení z hlediska podpůrných a servisních služeb, které budeme muset nakupovat. Není tedy podstatné, kolik vojáků vyšleme. V případě, že experti nepřivezou naprosto jednoznačné stanovisku o zabezpečení našich lidí spojeneckými vojsky budeme se snažit posílit nemocnici jednotkou speciálních sil z Prostějova."

Spor se nyní vede o financování celé mise. Opozice nesouhlasí s návrhem ministra obrany financovat pobyt 6. polní nemocnice v Afghánistánu prostřednictvím státních dluhopisů. Jak uvedl pro Radio Praha stínový ministr obrany za ODS a předseda sněmovního branného výboru Petr Nečas, vláda by měla hledat úspory v rozpočtu.

"Jsme přesvědčeni, že rozhodnutí zúčastnit se mise v Afghánistánu je správný krok, ale není vhodné zabezpečit financování mise díky dalšímu zadlužování. Je možné nalézt dostatek financí v rozpočtech jiných resortů než resortu obrany. Jsem přesvědčen o tom, že ty prostředky tam jsou, jen jde o vůli je využít. Cesta dluhopisů není správná a nám se nelíbí."

Kolik bude stát nasazení vojenské polní nemocnice nelze zatím přesně říci. Předběžně se hovoří o částce 500 až 600 miliónů korun. Pokračuje Petr Nečas.

"V tuto chvíli je to velice komplikované říci, protože se neví nic o způsobu dopravy, o způsobu logistického zabezpečení polní nemocnice. Není zatím známo, zda budeme napojeni na logistický systém britské jednotky nebo by musela naše jednotka vše kontrahovat u místních obchodníků a překupníků, což by velmi zvýšilo náklady."

Naposledy byla česká nemocnice nasazena v roce 1999 v Albánii a poskytovala pomoc především civilistům. Její část byla pak po zemětřesení v Turecku přesunuta do nejvíce zasažených oblastí.