České krajany na Ukrajině zklamalo, že jim Praha nepomůže

Jednání vlády, Lubomír Zaorálek

Volyňští Češi jsou zklamáni tím, že jim česká vláda nepomůže s přesídlením do Česka. O pomoc při reemigraci asi čtyřiceti rodin z ukrajinského Žitomyru a jeho okolí už počátkem března požádala předsedkyně Spolku volyňských Čechů v Žitomyrské oblasti Ema Snidevyč. Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček jí pomoc při setkání v Praze minulý týden přislíbil. Po pondělním jednání Bezpečnostní rady státu však ministr zahraničí Lubomír Zaorálek řekl, že se vláda krajanům pomoci nechystá. Podle něj nejsou na Ukrajině ohroženi a za jejich žádostí o přesídlení jsou spíše ekonomické důvody.

Situaci českých krajanů na západní Ukrajině o víkendu zjišťoval zástupce české ambasády v Kyjevě. Na místo ho doprovázeli i dva policisté. Podle Zaorálka zjistili, že česká komunita v současné době není vystavena žádné bezpečnostní hrozbě. "V této chvíli vláda neplánuje, že by přistoupila k nějakým rozsáhlým programům pomoci, protože k tomu nejsou dostatečné důvody," prohlásil v pondělí Zaorálek. Z toho důvodu byla také zrušena cesta zmocněnce pro krajany z ministerstva zahraničí Karla Kühnla, který se měl na Ukrajinu vypravit v nejbližších dnech.

Podle Emy Snidevyč však monitorovací mise pobyla v Žitomyru jen velmi krátce, a nemohla tak skutečnou situaci krajanů poznat. Mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová ale uvedla, že misi vedl bývalý generální konzul ve Lvově, který podmínky krajanů v oblasti důvěrně zná. Kromě Žitomiru zavítal také do obce Malynsk. V obou lokalitách se podle Grohové setkal s českými krajany. "Naši lidi jsou zklamaní. Moc nás to zklamalo," reagovala však na rozhodnutí vlády Snidevyč. Spolek volyňských Čechů se s rozhodnutím české vlády nechce smířit a do Prahy pošle další žádost o pomoc. Dosud ale nebylo rozhodnuto, komu svou žádost krajané adresují.