České parlamentní volby začínají ve čtvrtek v Americe

Otevřením volebních místností na americkém kontinentě začínají ve čtvrtek české parlamentní volby. Možnost ovlivnit složení Poslanecké sněmovny mají totiž letos poprvé i čeští občané, kteří žijí nebo jen dočasně přebývají v cizině. Ze zhruba 70.000 českých krajanů tuto nabídku využil jen minimální počet. K volbám na 108 zastupitelských úřadech po celém světě se zapsalo pouze 2960 lidí. Mnoho krajanů z velkých zemí od účasti ve volbách odradila skutečnost, že volební zákon navzdory jejich naléhání nepočítá s korespondenčním způsobem hlasování. Týká se to například USA, Austrálie, Kanady či Ruska.

Zatímco v Evropě i na dalších kontinentech se bude hlasovat tradičně v pátek a v sobotu, na americkém kontinentě bude 17 volebních místností otevřeno kvůli časovému posunu už ve čtvrtek a v pátek od 14:00 do 21:00 místního času. První voliče tak podle časových pásem přivítají na velvyslanectvích v Brazílii, Uruguayi a Argentině, a to ve čtvrtek po 19:00 středoevropského letního času (SELČ).

O hodinu později se začne volit ve venezuelském Caracasu a v Santiagu de Chile, s dvouhodinovým odstupem se otevřou volební místnosti na východním pobřeží USA, v Montrealu a Ottawě, v Havaně, kolumbijské Bogotě a peruánské Limě. Od 22:00 SELČ budou moci hlasovat voliči v Mexiku a v kostarické metropoli San José, jako poslední se v Americe otevře pro voliče konzulát v Los Angeles, kde hlasování začne o dvě hodiny později.

Volební seriál se poté přesune do Austrálie, kde se v pátek v 06:00 SELČ otevřou volební místnosti v Sydney a hlavním městě Canbeře. O hodinu později se bude moci volit například v Tokiu a v Soulu, v Pekingu o dvě hodiny později. První hlasovací lístky mohou objevit ve volebních urnách v Hanoji či Bangkoku v 09:00 SELČ. Po 09:30 SELČ se budou moci dostavit voliči k urně v Dillí, na 11:00 SELČ budou muset počkat v pákistánském Islámábádu.

Češi v Moskvě začnou hlasovat ve 12:00. Čeští vojáci v Kuvajtu budou moci odvolit po 13:00 SELČ, kdy začne také hlasování v Londýně, Dublinu, Lisabonu a čtyřech afrických metropolích. V dalších čtyřech, například v Dakaru, se začne hlasovat stejně jako v ČR a většině evropských zemích, tedy ve 14:00 SELČ. Páteční hlasování skončí ve 22:00, sobotní odstartuje v 08:00 a skončí ve 14:00 místního času.

Čeští voliči v zahraničí dostanou na rozdíl od tuzemských voličů hlasovací lístky až ve volebních místnostech. I když pocházejí z různých koutů České republiky, rozhodovat se budou mezi 23 volebními uskupeními, které kandidují v Jihomoravském kraji. S kandidáty se tak mohou seznámit nejsnáze prostřednictvím internetových stránek. Odkazy na webové prezentace kandidujících stran nabízí i internetová stránka ministerstva zahraničí. I když se k volbám na velvyslanectvích zapsaly necelé tři tisícovky Čechů, počet voličů by nakonec mohl být vyšší. Češi v zahraničí mohou totiž volit také po předložení voličského průkazu.

Autor: Eva Petržílková