Nová vláda

Šéf ČSSD Vladimír Špidla, Foto:ČTK

V nejbližších dnech by mohlo být jasné, jak bude vypadat nová středo-levá vláda. A to jak po stránce programové, tak i personální. Jednání mezi sociálními demokraty a zástupci Koalice se totiž chýlí ke konci. Vznik nové české vlády sleduje kolega Mikuláš Kroupa.

Šéf ČSSD Vladimír Špidla,  Foto:ČTK
Na začátku tohoto týdne by měla být podepsána koaliční smlouva mezi sociálními demokraty a stranami Koalice, tedy KDU- ČSL a Unií svobody-DEU. Smlouva stanoví rámec práce koaliční vlády na příští čtyři roky. Jednání o podobě společného programu probíhala tři týdny. V těchto chvílích nebylo připravené programové prohlášení zveřejněno. Stejně tak zůstává neznámé personální obsazení nové vlády. Je však jisté, jak si budoucí vláda rozdělila ministerstva. Koaliční dohoda počítá s jedenácti ministerskými křesly pro sociální demokracii a šesti pro Koalici. Rozdělení mezi US - DEU a KDU-ČSL bude podle šéfa lidovců Svobody půl na půl tedy po třech křeslech. Některá konkrétní jména prozradil Ivan Pilip, místopředseda Unie Svobody.

"KDU-ČSL navrhuje na post ministra zahraničních věcí svého předsedu pana Svobobu, pak svého místopředsedu pana Šimonovského. Nyní se rozhoduje o ministrovi životního prostředí. My máme navrženého pana Pelce."

Unie svobody - DEU navrhuje na post vicepremiéra a ministra kultury Petra Mareše. Ministerstvo informačních technologií by mohl vést poslanec Vladimír Mlynář. Při obsazení další ministerské funkce se unie ještě rozhoduje mezi Robertem Kolářem a Pavlem Němcem. Koaliční smlouva neobsahuje právo veta pro menšího z partnerů. Ministři ČSSD mohou tedy své kolegy kdykoliv přehlasovat. V těchto chvílích zbývá ještě dořešit z procedurálního hlediska, kdo za obě strany koaliční smlouvu podepíše. Šéf ČSSD Vladimír Špidla informoval prezidenta Václava Havla o složení budoucího kabinetu. Hovoří tiskový mluvčí prezidenta Ladislav Špaček.

"Premiér by mohl být jmenován v polovině tohoto týdně. Vláda může být uvedena do své funkce ve chvíli, kdy podá stará demisi. To učiní po první schůzi sněmovny, která zvolí své orgány. Tak stanoví Ústava. Pokud půjde vše hladce, bude nová vláda jmenována příští pondělí."

Poslední jednání mezi ČSSD a Koalicí o podobě budoucí vlády se vedou právě v těchto chvílích. O výsledcích vás budeme samozřejmě informovat.