Česká republika má novou vládu

Nová koaliční vláda, foto: ČTK

Jak jsme vás už informovali, Česká republika má od pondělí novou koaliční vládu. Měsíc po volbách, jmenoval prezident Václav Havel na Pražském hradě členy společného kabinetu ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU. Šéf sociálních demokratů Vladimír Špidla byl jmenován premiérem už v pátek. Sedmnáctičlenná vláda se sešla týž den na první společné schůzi. Další podrobnosti se dozvíte z příspěvku Evy Petržílkové:

Nová koaliční vláda,  foto: ČTK
"Věřím, že tato vláda vytvoří dělný tým, že si získá uznání veřejnosti za své výkony a že bude vládou stabilní, která si vydrží po celé funkční obdoví."

Řekl prezident Václav Havel na Pražském hradě šestnácti novým členům vlády, kteří složili do jeho rukou slavnostní slib věrnosti České republice a odpovědnosti vůči svému novému úřadu. Společná vláda sociální demokracie, lidovců a unionistů vystřídala jednobarevný kabinet sociální demokracie premiéra Miloše Zemana, důvěru jí ovšem ještě musí vyslovit Poslanecká sněmovna. Jako podklad pro hlasování o důvěře vypracuje proto vláda definitivní verzi svého programového prohlášení. Tu chce mít hotovu do konce měsíce, kdy ji předá poslancům. Kabinet se při svém prvním jednání v pondělí dohodl, že celý dokument by měl mít nejvýše 50 stran. Každý resort tedy zabere zhruba tři strany. Programové prohlášení bude vycházet ze zásad dohodnutých při koaličních jednáních. Potvrdila to ministryně zdravotnictví a místropředsedkyně ČSSD Marie Součková.

"Programové prohlášení, které jsme uzavřeli s koalicí, je řekněme rámcového charakteru, nyní ho musíme rozpracovat do podoby programového prohlášení vlády - či-li podrobněji."

Ministři tedy zpracují podkladové materiály, vicepremiér Pavel Rychetský provede základní redakci a závěrečné úpravy zůstanou po konzultaci s ostatními místopředsedy vlády na premiérovi. Většina ministrů je přesvědčena, že se jim podklady za jejich resorty podaří dodat včas. Stejně smýšlí i nový ministr životního prostředí lidovec Libor Ambrozek:

Nová koaliční vláda,  foto: ČTK
"Já si myslím, že v řadě věcí se dá vyjít z toho prohlášení minulého, protože ne všechny body se tam podařilo splnit a samozřejmě i s programů koaličních stran a z koaliční smlouvy. Myslím si, že to do toho pátku to v pohodě zvládnem."

Úřad vlády má také nového šéfa. Vláda do funkce jmenovala dosavadní poradkyni šéfa ČSSD Vladimíra Špidly Janu Gavlasovou, která tak nahradila Karla Březinu. Z první schůze kabinetu odcházeli ministři s dobrým pocitem, jako například lidovecký ministr dopravy Milan Šimonovský.

"Zasedání bylo bylo neobyčejně konstruktivní, program byl dobře nachystaný. Já mám dobrý pocit, že je to tým, který má zájem na tom, aby usnesení nebylo třeba jenom úzkou skupinou propagováno, ale je to takový široký konsensus a to se mi docela líbí."

Na tiskovou konferenci po schůzi kabinetu přišel premiér a všichni místopředsedové, setkání s novináři však bylo poslední pro mluvčího bývalé vlády Libora Roučka. Ten byl zvolen do sněmovny. Jméno nového mluvčího nechtěl ale Vladimír Špidla prozradit.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio