Opozice bez smlouvy

Václav Klaus a Ivan Langer, foto: ČTK

Česká republika má novou vládu. Čeká na ní tvrdá opozice? Občanská demokratická strana se cítila před volbami silně. Ve volbách jí však porazila levicová sociální demokracie. ODS se prý dnes chová jako ufňukané dítě a neúspěch svádí na novináře, kteří jsou proti ní zaujatí. O tom, jak se ODS vyrovnává s prohrou ve volbách, vám prozradí kolega Mikuláš Kroupa v rubrice O čem se mluví.

Václav Klaus a Ivan Langer,  foto: ČTK
Občanská demokratická strana tedy ODS zpytuje svědomí z červnových voleb, ve kterých prohrála se svým mnoholetým politickým soupeřem tedy se Sociální demokracií. Často se tento souboj charakterizuje jako svár mezi českou pravicí a levicí. Není to však výstižné, protože česká politika se polarizuje k levému nebo pravému spektrum výhradně v předvolebním boji. Občanská demokratická strana, všeobecně považovaná za pravicovou stranu, ovšem udržovala Sociální demokracii, tedy levici, minulé volební období v menšinové vládě takzvanou opoziční smlouvou. Tato spolupráce v minulých čtyřech letech byla středem kritiky nejen pravo - středové Koalice křesťanských demokratů a Unie Svobody, která vystupovala jako opozice, nýbrž i pravicových voličů. Občanská demokratická strana vsadila před červnovými volbami, že přesvědčí pravicové voliče, o tom, že opoziční smlouva se Sociálními demokraty byla v roce 1998, tedy na začátku minulého volebního období, jediná schůdná možnost. To se jí ovšem nepodařilo. Potvrdil to i šéf volebního týmu ODS a místopředseda strany Miroslav Beneš v analýze volebního neúspěchu.

"Musíme přiznat, že se nám nepodařilo přesvědčit voliče, že opoziční smlouva byla jediná nejrozumnější možnost před čtyřmi roky."

Rozhádanost české pravice tedy Koalice a ODS pramení z bývalé opoziční smlouvy, která umožnila vládnout levici s posvěcením pravice, tvrdí politolog Bohumil Doležal. Podle něj si ODS nejen znepřátelila pravicové voliče, ale především posílila Sociální demokracii. Takové závěry také vyplývají z analýzy volebního neúspěchu, kterou vypracoval tým volebních managerů ODS. V této studii se Občanská demokratická strana vcelku tvrdě kritizuje. Nejenže si vyčítá agresivní kampaň založenou na osobě předsedy Václava Klause, ale i předvolební hesla, která, podle studie, nevhodně útočila na národní cítění. Právě kolem volebního sloganu Zastavte socialisty, národ volí Klause se uvnitř ODS svedla ostrá diskuse. Mnohé krajské volební štáby ODS tyto plakáty rozstříhaly a používaly jen její první část, tedy Zastavte socialisty. Kritiku v analýze o neúspěchu ODS ve volbách si vysloužili i novináři. Média jsou podle ní až příliš bezdůvodně kritická. Proto nezbývá Občanské demokratické straně nezbývá nic jiného než přemýšlet o vlastním mediálním zajištění. To zkritizoval politolog Bohumil Doležal.

"Nad některými věcmi z analýzy mi nezbývá než kroutit hlavou. Například to, že ODS se cítí ublížená od médií a že ji nezbývá než vlastním mediálním zajištění."

Vzápětí na tiskové konferenci kapitolu o nepřátelství médií ve zmíněné analýze zlehčil místopředseda ODS Ivan Langer.

"Vycházeli jsme z objektivního výzkumu médií, který ukázal, že nejvíce negativního bylo o politicích ODS. Ale samozřejmě si nechceme zařídit vlastní televizi, rozhlas nebo noviny."

Klaus na tiskové konferenci uvedl, že občanští demokraté chtějí být důslednou a aktivní opozicí současné levicové vládě. Oznámil, že vedení ODS pověřilo grémium k vypracování stanoviska k vládnímu prohlášení ještě před jeho projednáváním v Poslanecké sněmovně.

Podle některých politologů Občanská demokratická strana začala měsíc po volbách s personálními čistkami. Vedení ODS odvolalo hlavního managera strany Václava Mencla, neúspěšného senátního kandidáta, dnes poslance, a na jeho místo jmenovalo Libuši Benešovou. Jmenovalo nové členy pracovní skupiny pro přípravu volebního konceptu jimi se stali poslanci Miroslav Beneš a Hynek Fajmon, senátoři Mirek Topolánek, Jaroslav Kubera a primátor Hradce Králové Oldřich Vlasák.

Václav Klaus ve svém vyjádření k vládní programové dohodě zdůraznil, že vládu považuje za levicovou. Tím ukázal, jakou roli chce hrát v uvozovkách nová ODS na politické scéně v následujícím volebním období. Zatímco nyní je pravo - středová Koalice ve vládě s levicovou ČSSD, ODS přebírá pravicovou opozici. Karty se v české pravici doslova prohodily. Který nový ministr nejvíce nevyhovuje ODS, zeptal jsem se místopředsedy Ivana Langra, který nejméně čtyři roky sní o funkci ministra vnitra. Opět se mi dostalo vyhýbavé odpovědi.

"Jsme připraveni být tvrdou opozicí této levicové vládě. Budeme sledovat její práci a její chyby budeme kritizovat, ale ke konkrétním jménům bych se nechtěl vyjadřovat."

Vedení ODS těsně po volbách prohlásilo, že z neúspěchu pro sebe vyvodí důsledky. Na prosincovém sjezdu strany budou předseda Václav Klaus i místopředsedové rezignovat na své funkce. Jestli své pozice ve straně obhájí nelze dopředu s jistotou odhadnout.

Úvahy politologů na stránkách českých deníků se odvíjí od toho, jak splní ODS svojí roly opozice v následujících letech. Pokud tato strana obstojí jako kritik levicové vlády, na které se podílí i ministři z pravicové Koalice, přetáhne na svojí stranu ztracené pravicové voliče.