České podniky obdržely od státu na pomoc Iráku téměř 70 mil. Kč

České podniky obdržely k polovině prosince od státu na projekty poválečné rekonstrukce Iráku 66,1 milionu korun. Firmy peníze získaly především na aktivity spojené s vyhledáváním zdrojů pitné vody, obnovou těžby z ropných ložisek, odstraněním ekologických škod a se stavební výrobou. Materiál o dosavadním stavu projektů ve středu obdrží vláda.

Mezi českými podniky, které se snaží uchytit v Iráku, je například společnost Jawa. Ta by měla brzy v Bagdádu otevřít servis na opravy svých motocykl. Společnost Tesla chce v zemi obnovit televizní a rozhlasové vysílání, společnost Inekon podle týdeníku Euro usiluje o zakázku na opravu českých lokomotiv. Před rokem 1989 byl Irák pro české průmyslníky důležitým odbytištěm. Podle některých informací tuzemské podniky v Iráku vybudovaly až 60 procent kapacit na zpracování ropy.

Státní prostředky slouží k částečnému financování projektů obnovy. U středních a malých projektů maximálně z 30 procent celkové hodnoty, nejvýše však deset milionů korun. Na velké projekty jde nanejvýše 20 milionů korun při stejném maximálním podílu.