České sazby se opět přiblížily EU, úroky klesly rovněž v Polsku

České úrokové sazby se ve středu opět přiblížily sazbám v eurozóně, a zůstávají tak suverénně nejnižší ve střední a východní Evropě. Zatímco středeční krok centrální banky byl překvapivý, podobný pohyb sazeb v Polsku trh očekával.

Evropská centrální banka kvůli pomalému oživení v Evropě snížila sazby naposledy na počátku června, základní sazba je od té doby na dvou procentech. České sazby budou od čtvrtka, kdy dnešní krok vstoupí v platnost, vyšší o čtvrt procentního bodu.

V porovnání s okolními státy má česká ekonomika sazby výrazně nejnižší. V Polsku ve středu rovněž klesly sazby o čtvrt bodu, přesto jsou však o tři procentní body vyšší než v tuzemsku. Ještě výše, na 6,5 procenta, jsou sazby na Slovensku.

Nižší sazby znamenají i pro zahraniční podniky levnější úvěry, na druhé straně však jsou nižší výnosy ze státních cenných papírů či dluhopisů. Do zemí s vysokými sazbami tak přitéká spousta spekulativního kapitálu, který pouze těží z vyšších úroků při nákupu tamní měny či cenných papírů.